Annapurna Primary School, Pokhara

De Annapurna Primary School is gevestigd in Pokhara, aan de rand van de toeristische straat Lakeside. De school wordt ondersteund door de regering, maar het jaarlijkse budget is niet voldoende om bepaalde renovatie projecten uit te voeren. De school telt ongeveer 25 tot 35 leerlingen en de kinderen komen uit arme gezinnen. De gezinnen zijn vaak arbeiders die daar wonen waar het werk is, dit maakt het verloop van de kinderen op de school vrij groot. De school telt drie klassen: een peuterklas, en klas 1 en 2.

Foto dak APS 6 paint
In 2006 heeft Samantha van Laxmi Support een paar maanden les gegeven op de Annapurna Primary School. Gedurende deze periode werd al snel duidelijk dat het onderwijs niveau van de kinderen met kleine hulp al flink kan worden verbeterd en ook dat het schoolgebouw zelf en de directe omgeving een goede opknapbeurt konden gebruiken.

Er waren bijvoorbeeld geen lesboeken en lesmaterialen en de kinderen brachten zelf een potlood en schrift mee, waarin alle schrijfoefeningen worden gedaan. Het komt regelmatig voor dat er eerst een bladzijde leeg gegumd moest worden om ruimte te maken voor een nieuwe schrijfoefening. Het schoolgebouw verkeerde in slechte staat. Het dak lekte, de muren waren niet gepleisterd en er zaten gaten in de vloer van de klaslokalen. De watertank voor drinkwater is stuk en het toilet is klein en vies. Om de school lag veel afval. Achter de school stroomt een kleine rivier en de grond tussen de school en deze rivier was vol met kuilen, waterplassen en nog meer afval. Ruimte om te spelen was er bijna niet.

IMG_2295paint
Sindsdien is er ontzettend veel veranderd op de school. Laxmi Support heeft het schoolgebouw van binnen en buiten opgeknapt. Er is een nieuw toilet gebouwd en achter de school is er enorm veel grond gestort en zijn er netten met stenen geplaatst om de school te beschermen tegen het water van de rivier. Al het afval om de school is opgeruimd en ook is de school zelf aangevuld met schrijfmaterialen en lesboeken. Kortom, een prachtig resultaat na alle akties die voor de school zijn uitgevoerd.

Kijk verder op onze website voor meer uitgebreide informatie en foto’s over alle akties van Laxmi Support en de ervaringen van de vrijwilligers die met veel enthousiasme les hebben gegeven op de school.