Shree Chakersur Primary School, Nuwakot

Foto 3 Nuwakot school 2007In 2007 is Laxmi Support samen met Gopini Wosti van het kinderhuis Hopeful Home een dag op stap geweest om de Shree Chakersur Primary School te bezoeken in het dorp Budhasing. De school ligt in het Nuwakot district, zo’n drie tot vier uur rijden ten noorden van de hoofdstad Kathmandu.

Het dorp Budhasing ligt in een afgelegen bergachtig gebied en daarom hebben we een jeep gehuurd om de tocht in één dag te kunnen ondernemen. Over een slingerweg rijden we uren door de heuvels van Nepal met prachtig uitzicht over de rijstvelden en de huizen in het dal en het laatste stuk van de tocht wordt over een onverhard pad afgelegd. Eindelijk komen we, na veel gehobbel aan bij de school.

We worden hartelijk ontvangen door het hoofd van de school en de leraar die het besteFoto 4 Nuwakot school 2007 Engels spreekt, wordt naar voren geschoven om het woord te voeren. De lessen worden gestaakt en nieuwsgierige leerlingen komen verlegen dichterbij om het groepje bezoekers eens goed te bekijken. We krijgen een rondleiding door de school en het omliggende schoolterrein.

De school bestaat uit vier klassen en telt ongeveer 85 leerlingen. De regering betaalt het maandelijkse loon van één leraar en de overige drie leraren krijgen een beloning, welke betaald wordt door de dorpsbewoners zelf. Achter de school is een nieuw toiletgebouw in aanbouw, alleen is de school nog niet voorzien van stromend water. Aan de leerlingen wordt geen schoolgeld in rekening gebracht en de schoolboeken worden verstrekt door de regering.

Na gesprekken met het schoolhoofd, de leraren en goed rond gekeken te hebben, zijn we met onze akties gestart. Voor een volledig overzicht van onze akties: Overzicht Laxmi Support akties voor Shree Chakersur Primary School