Nieuwsbrief 3 mei 2015

Beste allemaal,

De internationale hulp komt langzaam op gang, er wordt weliswaar veel geld ingezameld, toch hebben afgelegen dorpen in het noorden nog geen steun ontvangen. Ook is er nog niets bekend van delen van het zwaar getroffen Langtang district. In de lokale media gaan geruchten de ronde dat de regering heeft besloten om 14% belasting te heffen over alle hulp goederen die ingevlogen worden op het enige vliegveld in Kathmandu en trucks met hulp goederen vanuit India worden tegen gehouden. Producten worden schaars en de prijzen op de groente markt zijn verdubbeld. Uit Pokhara komen berichten dat prijzen van hulp goederen zo zijn gestegen dat in sommige gevallen de politie er aan te pas moet komen om de prijs tot een normaal niveau terug te brengen. Volgens de UN zijn 130.000 huizen ingestort, meer dan 7000 slachtoffers en 15.000 gewonden. Nepal heeft niet alleen nu hulp nodig, maar nog vele jaren daarna voordat het weer wordt wat het was: een van de armste landen in de wereld met een fantastisch vriendelijk en spiritueel volk.

De kinderen van Hopeful Home en Gopini zijn zes dagen en nachten buiten gebleven op het centrale plein in Bhaktapur. De omstandigheden waren moeilijk, geen toilet, geen electriciteit, slapen onder plastic, veel regen. Daarom heeft Gopini besloten om naar het huis terug te keren. Het huis is niet stabiel en er zitten scheuren in de muren. Er heerst grote angst voor een volgende aardbeving en de kinderen zijn bang om binnen te blijven. We hebben begrepen dat het gebied waar de Shree Chakersur School staat zwaar is getroffen. Veel huizen zijn ingestort, ook het huis waar Gopini heeft gewoond.

Afgelopen vrijdag heeft de school van Anneloes een speciale dag georganiseerd voor Nepal, de zogeheten Mufti dag. Alle kinderen mochten naar school komen in zelf uitgekozen kleren, heel speciaal als je altijd je school uniform aan hebt. Ook werd er een cake sale gehouden voor zowel de lagere school als de hogere school en de kinderen werd gevraagd om £2 ter donatie mee te nemen naar school.. Wij waren natuurlijk van de partij met een tafel vol Nepalese spullen, vergaard van onze trips naar het prachtige land. Boeda vlaggen opgehangen bij de poort en zoveel mogelijk ouders en kinderen uitgelegd waarom Nepal zo speciaal is. Alex had zich geheel gekleed als Nepalees, topi en al. We kregen leuke reacties, spontaan donaties en de kinderen bleven vragen stellen. Nog niet bekend is hoeveel we hebben opgehaald, maar een prachtig initiatief van de school was het zeker.

Laxmi Support is sinds kort ook op Facebook te vinden: https://www.facebook.com/laxmisupport
Onze eigen website is: www.laxmi-support.com

Blijf steunen.

Lieve groet,
Samantha, Henk, Sylvia
Stichting Laxmi Support