Nieuwsbrief 30 October 2015

Beste allemaal,

Hierbij willen we u graag op de hoogte brengen van de huidige situatie in Nepal en het laatste nieuws van Laxmi Support.

De huidige situatie in Nepal blijft zorgelijk. De wederopbouw van het land na de desastreuze aardbevingen van april en mei werd ten eerste bemoeilijkt door de heftige regens tijdens de moesson en ten tweede kampt het land met een grote schaarste aan benzine wat wordt veroorzaakt door blokkades aan de grens met India na het introduceren van een langverwachte nieuwe grondwet. Het is een ingewikkelde politieke situatie, waar we niet op in willen gaan, maar het feit blijft dat door het enorme tekort aan benzine er een nieuwe nationale crisis is ontstaan. Geen benzine betekent veel minder lokale bussen en taxi’s, allerlei spullen worden schaars en voedselprijzen gaan omhoog. Scholen dreigen hun deuren te sluiten en ook de hulpverlening aan gebieden waar de mensen nog steeds in tenten slapen wordt zeer bemoeilijkt. Ook Laxmi Support heeft spullen klaar liggen die we naar twee scholen in het Nuwakot willen brengen, maar op dit moment is er gewoonweg geen benzine voor de jeep en wachten we af totdat de situatie verbeterd.

Ondertussen hebben we wel een paar acties kunnen afronden:

Uitdelen van schoolspullen aan de lagere school van dorp Narjamandap:
Tijdens ons verblijf in Kathmandu in juli van dit jaar hebben we schooltruien, sandalen, blauwe mutsen, schriften en potloden ingeslagen voor de 45 leerlingen van de lagere school van het dorp Narjamandap in het Nuwakot district. De spullen werden bij Ram thuis opgeslagen met als plan om na de moesson regens de spullen heen te brengen. Dat is gelukt. In de tweede week van oktober zijn Ram en z’n vrouw Saraswati met lokale bus en ingehuurde taxi naar het dorp afgereisd. Om vijf uur ’s ochtends gingen ze op pad maar doordat veel lokale bussen waren uitgevallen door het grote benzine tekort duurde het meer dan een uur om met een lokale bus bij het busstation te komen. Vandaar namen ze een taxi en na vier en half uur reizen kwamen ze bij de school aan. De kinderen waren ontzettend blij met de spullen en Ram en Saraswati hebben mooie foto’s kunnen maken van de lach op hun gezicht.

Nieuwe voetbal schoenen voor het team van Newarpani:
Op 25 oktober stonden er twee belangrijke voetbal wedstrijden gepland voor het voetbalteam van het dorp Newarpani. Omdat we het dorp Newarpani na de aardbevingen hebben geholpen met repareren van de huizen door het leveren van stapels golfplaten, leek het ons leuk om de jongens van het voetbalteam nieuwe schoenen, sokken, twee voetballen en handschoenen voor de goalkeeper aan te bieden. Ram is op pad gegaan en heeft de spullen aangeschaft. Het donatie geld hebben we via de vader van Alex, die afgelopen week in Kathmandu verbleef, aan Ram kunnen geven. De jongens waren ontzettend blij met hun nieuwe schoenen. Helaas heeft het Newarpani team tijdens de penalties de wedstrijd verloren, maar zeer spannend was het zeker.

Alle sponsors ontzettend bedankt voor deze acties, zonder jullie steun kunnen wij geen hulp bieden aan de kinderen in Nepal. Via nieuwsbrieven zoals deze blijft het moeilijk te omschrijven hoeveel blijdschap en waardering jullie donaties brengen, we hopen dat dit beter naar voren komt in de bijgaande foto’s.

Draadje vastnaaien voor Laxmi Support:
De groene blazer van het Engelse schooluniform van Anneloes moest worden aangepast aan de nieuwe standaardeisen door het vastnaaien van een wit/groen touwtje over de kraag. Het nam een uur in beslag om dat draadje erop te hechten en tijdens deze klus kreeg Samantha het idee om dit karwei aan te bieden aan de moeders van de school in ruil voor een tien pond donatie aan Laxmi Support. Vele uurtjes vastnaaien verder kunnen we nu melden dat we toch een mooie £120 hebben opgehaald door deze actie.

Staverton Fete en wintermarkt:
Op 31 augustus was Laxmi Support weer van de partij op de jaarlijkse festival/ markt van het Engelse dorp Staverton. Het weer zat mee en ’s middags kwam de zon door en werd het een stralende dag. Vele mensen uit de omgeving kwamen een kijkje nemen naar de honden races, oude vintage auto’s en de vele kraampjes. Ook waren er enorme springkussens voor de kinderen. We hebben veel spulletjes kunnen verkopen en maar liefst £183 opgehaald. Daarnaast staat Laxmi Support op de maandelijkse wintermarkt wat plaatsvindt op elke derde zaterdagochtend van de maand. De markt duurt maar twee uurtjes, maar we hebben toch in totaal ruim £200 opgehaald.

Meer informatie en foto’s kunt u vinden op onze website en volg ons op Facebook voor achtergrond informatie over Nepal en onze Laxmi Support acties.

Dat was het voor nu. Mocht u nog vragen hebben, laat het ons weten.

Met vriendelijke groet,
Laxmi Support team
www.laxmi-support.com
https://www.facebook.com/laxmisupport