Kerstgroet en Nieuwsbrief 26 December 2015

Beste allemaal,

Helaas krijgt Nepal zeer weinig aandacht in het nieuws maar het land verkeert nog steeds in een nationale crisis door de blokkade aan de Indiase grens. Hierdoor kunnen heel veel goederen, met name benzine, medicijnen en gas om te koken, niet meer het land worden ingevoerd.

Deze blokkade duurt nu meer dan drie maanden en de Nepalezen wijken uit naar het illegaal kappen van hout in de bossen om eten te kunnen koken voor hun families. Ook zijn veel Nepalezen overgestapt naar het gebruik van een electrisch fornuis maar dit wordt bemoeilijkt doordat de regering de electriciteit een paar uur per dag afsluit. Dit is heel ‘normaal’ in Nepal en gebeurt al jaren. Er wordt gevreesd voor de gezondheid van kleine kinderen en oudere mensen en zelfs Unicef heeft gewaarschuwd voor een grote gezondheidsbedreiging in de komende koude maanden. Op onze Facebook pagina kun je meer achtergrond informatie lezen over de huidige situatie.

Uitdelen van schoolspullen aan twee scholen in het Nuwakot district:
Wel zijn wij blij te vermelden dat het Ram en Saraswati toch gelukt is om school spullen en school kleding te brengen naar de kinderen van twee scholen in het Nuwakot district. In november heeft Ram alle spullen bij de leveranciers in Kathmandu opgehaald en heeft hij 40 liter benzine op de zwarte markt geregeld voor de tocht naar Budhasing. In totaal hebben we 120 leerlingen blij kunnen maken meteen blauwe schooltrui, muts, sandalen, schriften, pennen en potloden, een mooie aanvulling op alle schoolbenodigdheden die de kinderen nodig hebben voor hun opleiding.

Tijdelijk schoolgebouw voor de Chakersur Primary School in Budhasing:
In juli 2015 zijn Alex, Samantha, Ram en Saraswati met de jeep naar het Nuwakot district afgereisd en hebben we de leraren van de school ontmoet. In het regenseizoen zijn de wegen naar het dorp Budhasing slecht en jammer genoeg konden wij niet bij de school zelf komen. De leraren kwamen ons tegemoet bij de oversteek over de Trisuli rivier. In november 2015 zijn Ram en Saraswati terug gekeerd naar Budhasing en hebben daar foto’s kunnen maken van het tijdelijk schoolgebouw welke in september, na het stoppen van de moesson regens, is opgebouwd. Wij zijn zeer blij te vernemen dat de kinderen in ieder geval een dak boven hun hoofd hebben voor de lessen.

Kerstmarkt Stover school in Newton Abbott, England:
Laxmi Support heeft op de kerst markt gestaan van de school van Anneloes. Onze marktkraam lag vol met spullen uit Nepal, Bali en tweedehands speelgoed en kinderboeken. Het liep storm en we hebben voor maar liefst £132 verkocht. Grote dank hiervoor aan de ‘Friends of Stover’ school die ons zonder kosten een kraam ruimte heeft aangeboden.

Ook hebben we in november nog £100 verkocht op de maandelijkse markt van het dorp Staverton. Alle opbrengst gaat in de pot en we hopen daar begin het nieuwe jaar een nuttig project mee op te starten.

Laxmi Support wil graag al onze sponsors ontzettend bedanken voor alle steun in het afgelopen jaar en wensen iedereen een fijne kerst en een gezond en voorspoedig nieuwjaar.

Meer informatie en foto’s kunt u vinden op onze website en volg ons/ deel ons/ vindt ons leuk op Facebook voor meer achtergrond informatie over Nepal en onze Laxmi Support acties.
Mocht u nog vragen hebben, laat het ons weten.

Met vriendelijke groet,
Laxmi Support team

www.laxmi-support.com
https://www.facebook.com/laxmisupport/