Nieuwsbrief 27 februari 2016

Beste allemaal,

Daar zijn we weer met het laatste nieuws over de situatie in Nepal en onze projecten. Gelukkig is sinds 8 februari de blokkade aan de Indiaas/Nepalese grens opgeheven en kunnen goederen zonder problemen het land worden ingevoerd. Wel worden er af en toe nog naschokken gevoeld, zoals afgelopen woensdag nog met een kracht van 4.7 op de schaal van Richter met het epicentrum in de buurt van Kodari, wat ongeveer 114 km van Kathmandu ligt. Sinds de aardbevingen van april en mei 2015 zijn er in totaal 434 naschokken geregistreerd met een sterkte van 4 of meer op de schaal van Richter. Het houdt niet op. Hopelijk komt de toeristen stroom weer op gang nu de blokkade is opgeheven en het leven weer normaal begint te worden.

Hieronder volgt meer informatie over ons laatste project:

Warme dekens voor de families in Newarpani en Old Budhasing:
Op 1 februari hebben Ram en Saraswati warme dekens uitgedeeld aan 177 families van het dorp Newarpani en Old Budhasing in het Nuwakot district. Door het tekort aan benzine door de toen nog steeds heersende blokkade aan de grens, was het niet gemakkelijk om de dekens met een vrachtwagen in het dorp te krijgen. Maar met enig doorzettingsvermogen kon Ram genoeg benzine op de zwarte markt kopen om de vier uur durende tocht naar Nuwakot te maken.

Eerst werd er gestopt bij de Trisuli rivier om daar dekens uit te delen aan een oude mevrouw, die nog steeds in een tijdelijk golfplaten onderkomen woont, vorig jaar verstrekt door Laxmi Support. En aan een ouder echtpaar die in een golfplaten/ houten huisje woont, ook verstrekt door Laxmi Support en als laatste aan een jonge familie met een baby en klein kindje van twee jaar, die ook in een tijdelijk onderkomen van golfplaten woont, gedoneerd door een andere hulporganisatie.

Daarna werd de tocht vervolgd, de heuvels in, op weg naar het dorp Newarpani en Old Budhasing. Zoals jullie weten heeft Laxmi Support na de aardbevingen van vorig jaar aan 82 huizen in Newarpani en aan 7 families in Old Budhasing golfplaten gedistribueerd voor het repareren van de huizen en het bouwen van tijdelijke onderkomens.

We zijn daarom zeer verheugd om onze ondersteuning aan deze twee dorpen te kunnen verlengen door het uitdelen van warme dubbele dekens. Zodra de zon aan het eind van de middag onder gaat, wordt het erg koud. Er ligt weliswaar geen sneeuw maar de temperatuur valt ’s avonds terug naar rond de vijf graden. Eind van de middag kwam de vrachtwagen luid toeterend het dorp binnen rijden en al gauw begon Ram en Saraswati samen met de dorpsleiding de dekens uit te delen. De dankbaarheid van de mensen is moeilijk te beschrijven in een nieuwsbrief maar volgens Ram waren de mensen ontzettend blij met deze hulp.

Verstrekking van Medicijnen:
Ook had Ram een doos met medicijnen meegenomen en in de dagen daarop heeft hij de medicijnen uitgedeeld aan ongeveer 100 dorpelingen, die met allerlei klachten bij zijn familie huis aanklopte. De medicijnen waren voor verkoudheid, hoofdpijn, koorts, diarree en astma. Ram is een afgestudeerd apotheker en kon goede uitleg geven aan de mensen. Achteraf gezien hadden we nog veel meer medicijnen mee kunnen nemen, misschien iets voor een vervolg project?!

Donatie van Parish Council Holne:
De Holne Parish Council, kerkgemeenschap van het Engelse dorp Holne in Devon, heeft na de kerst een prachtige donatie gedaan van £524, wat een goede aanzet gaf tot het opstarten van het ‘deken’ project. Deze mooie bijdrage was tot stand gekomen door de opbrengst van de Michaelmas Fair, georganiseerd in de Holne dorpshal in oktober vorig jaar, de speciale kerkdienst op kerstavond en het jaarlijkse kerstliederen zingen langs de huizen in Holne. Bij dit laatste hebben Samantha, Henk en Loes hun kelen schor gezongen en Anneloes was een ster met het ophalen van de centjes aan de deur.

Alle sponsors ontzettende bedankt voor de donaties. Top weer en blijf ons alsjeblieft steunen, want Nepal is nog lang niet klaar met de wederopbouw.

Meer informatie en foto’s kun je bekijken op onze website. Volg ons ook op Facebook voor meer achtergrond informatie over Nepal en onze Laxmi Support acties

Met vriendelijke groet,
Laxmi Support team