29 november 2011

Beste allemaal,

We zijn weer terug uit het land van de Newars en de Himalaya en wat een geweldige tijd was het. Het was bijzonder om na twee en half jaar terug te keren naar de Kathmandu vallei en Pokhara om het kinderhuis en de scholen te bezoeken en dit keer samen met onze dochter van anderhalf. Gelukkig waren ze ons niet vergeten en het weerzien met onze Nepalese vrienden was daarom spontaan en erg fijn. We verbleven voor een maand in een guesthouse, welke verbonden is aan een Tibetaans klooster, op loopafstand van de heilige Boedhistische stoepa. De Boudhanath stoepa staat genoteerd op de monumentenlijst van Unesco en is een van de grootste stoepa’s in de wereld. Elke morgen werden we gewekt door het gebed en trommels van de monniken in het klooster en dikwijls liepen we mee met de vele Tibetanen die bij zonsopgang en ondergang een gebedsronde maken rond de stoepa. Een bijzondere sfeer.

Hieronder kunt u lezen welke acties we hebben ondernomen voor de scholen en het kinderhuis:

Kinderhuis Hopeful Home in Kathmandu:
Tijdens ons eerste bezoek aan het kinderhuis hebben we appels en bananen meegenomen. Het weerzien met de kinderen en Gopini didie, leidster van het kinderhuis, was erg fijn. We hebben de electriciteit opgeknapt en in totaal vijftien nieuwe lichtpunten aangebracht. De meeste slaapkamers waren schaars verlicht en dit hebben we verbeterd door meerdere lichtpunten aan te brengen. Oude TL balken, die niet meer gebruikt werden, zijn weggehaald en vervangen door energiebesparende lampen. Ook zijn veel kapotte lichtschakelaars en stopcontacten vervangen en dat maakt het veiliger voor de kinderen. Oude electriciteitsdraden en gaten in de muren zijn afgedekt met plastic deksels.

Ook hebben we verf gekocht om het trappengat in het kinderhuis te schilderen en zijn de slaapkamers aangepakt. Het schilderwerk is door de oudere kinderen zelf gedaan, wat ons bespaart in arbeidsloon kosten.

Tijdens ons verblijf in Nepal was het vijfdaagse Diwali festival aangebroken. Dit is een van de belangrijkste festivals in het land en wordt ook wel het ‘Festival of Lights’ genoemd door de vele olielampjes die worden aangestoken in elk huis om de godin Laksmi te vereren. Tijdens Diwali draagt iedereen nieuwe kleren en wordt er snoep en snacks uitgedeeld aan familie en vrienden. Nieuwe kleren waren niet nodig voor de kinderen maar wel hebben we alle boodschappen gedaan voor het festival en dat was een enorme waslijst aan allerlei benodigdheden, zoals 10 kilo bloemkool, 5 kilo uien, 7 kilo aardappelen en nog veel meer fruit, kruiden en frisdrank. Ook kochten we gekleurde poeder voor de tika, plastic bloemen voor boven de voordeur en heel veel kaarsjes en lichtjes. Het festival was een groots succes in het kinderhuis en iedereen was in opperbeste stemming. Voor ons was het interessant om de tradities bij te wonen en dat gaf zeker een extra dimensie aan ons verblijf.

Als laatste hebben we drie voetballen en handdoeken aangeschaft voor de kids. Zodra de rijst van het veld is gehaald kunnen de kinderen voetballen op de rijstvelden voordat de nieuwe oogst wordt geplant.

Annapurna Primary School in Pokhara:
Het was erg leuk om bij deze school terug te komen. Sommige kinderen herkenden ons nog maar de meeste kinderen waren nieuw. De lerares Anita was er nog steeds en zij was zo blij ons weer te zien. Helaas was het hoofd van de school twee jaar geleden overleden en is er een nieuwe lerares, Tika, aangesteld. Samen met een nieuw hoofd voor het school committee, Tej Bhatarai, maken ze een goed team.

Voor deze school hebben we 388 schriften, 240 potloden, 160 gummetjes en 160 puntenslijpers aangeschaft wat voorlopig genoeg is voor de ongeveer 25 leerlingen. Ook hebben we kleurboeken, kleurpotloden en schoolboeken gekocht om te oefenen met het schrijven. Met de koude wintermaanden voor de deur hebben we blauwe schooltruien en bijpassende muts uitgedeeld.

De leraren van de Annapurna School waren recentelijk begonnen met het koken voor de kinderen. Sommige kinderen hebben weinig of geen ontbijt gehad als ze op school komen en daarom is het goed als er gedurende de dag een snack voor ze wordt gemaakt in de vorm van geslagen rijst met bonen en lentils. Wij hebben ze bijgestaan met de aanschaf van kookmaterialen zoals electrische waterketel, kookstel met gascilinder, glazen, kommentjes en lepels. Op de dag van ons vertrek hebben we nog ingredienten gekocht om mee te koken zodat ze de komende weken vooruit kunnen. Zo hebben we aardappel, knoflook, suiker, bonen, uien, geslagen rijst en noodles gekocht in de kleine winkeltjes tegenover de school.

Shree Surya Jyoti Primary School in Bettyani:
Samen met onze vrienden van het Kiwi Guesthouse waren we dit keer in de jeep heengegaan. Bij aankomst bij de school werden we door de leraren, kinderen en dorpsbewoners opgewacht bij de poort en kregen we bloemenkransen en een tika op ons voorhoofd. Ook hier hebben we hetzelfde aantal schriften, potloden, gummentjes en puntenslijpers uitgedeeld en ook schoolboeken om het schrijven te oefenen, kleurboeken en kleurpotloden. Sinds een paar maanden is er een Engelse leraar aangesteld en daarom was ons gevraagd om Engelse schoolboeken mee te nemen. Tevens hebben we ook hier schooltruien en mutsen meegebracht wat met veel blijdschap werd ontvangen.

Op de terugweg hebben we bij de lokale verfshop een stop gemaakt om vele kilo’s en liters verf in te slaan om de school binnen en buiten te laten schilderen. Het is alweer een aantal jaren geleden dat we dit hebben laten doen en de blauwe kleur was bijna van de muren weggevaagd, dus hoog tijd voor een frisse opknapbeurt.

Shree Chakersur Primary School in Budhasing:
Deze school met 100 leerlingen ligt in het Nuwakot district en is met de jeep zo’n vier uur rijden. Wij konden zelf niet de school bezoeken omdat een deel van de weg door een landverschuiving onbegaanbaar was geworden. Om toch onze ondersteuning voort te zetten hebben we samen met Gopini didie van het kinderhuis Hopeful Home een oplossing bedacht. Aangezien het Gopini’s dorp is waar de school is gelegen is Gopini bereid om met de jeep deze tocht te maken zodra de weg weer hersteld is. Dit duurt ongeveer twee tot drie weken. We zijn een middag wezen shoppen voor de leerlingen van deze school en hebben de spullen tijdelijk in het kinderhuis opgeslagen. Zo hebben we ook voor deze leerlingen schooltruien en mutsen aangeschaft en tevens blauwe sandalen. Ook hebben we een grote doos met schrijfmaterialen samengesteld en hebben we in totaal 864 schriften en 500 potloden, 200 puntenslijpers en 300 gummetjes gedoneerd. Plus drie voetballen voor de kinderen om voor de school mee te ballen.

Dat was het voor nu. Bijgaand vind u alvast een aantal foto’s. Onze website wordt zo snel mogelijk geupdate met nog veel meer foto’s en een verslag van de bovenstaande activiteiten. U ontvangt hierover nader bericht.

Mocht u nog vragen hebben over Laxmi Support, laat het ons weten door te e-mailen naar laxmi.support@hotmail.com.

Met vriendelijke groet,

Stichting Laxmi Support
Samantha Wagenaar
www.laxmi-support.com