11 december 2008

Beste allemaal,

Na vijf weken in Nepal te zijn geweest, zit de tijd er weer op en kunnen we terugkijken op een mooi seizoen voor de activiteiten van Laxmi Support. Hieronder kunt u meer lezen over de activiteiten van november 2008:

Schooluniformen en schooltrui voor drie scholen:
Met trots kunnen we melden dat we op de drie scholen nieuwe schooluniformen hebben laten maken. Het schooluniform bestaat uit een blouse/shirt en een broek of rok. Op de school in Pokhara en in Bettyani hebben we alle kinderen twee sets gegeven en op de school in Budhasing hebben we alle 112 leerlingen één set gegeven. In totaal kunnen we melden dat we 252 schooluniformen hebben laten maken voor in totaal 182 leerlingen!

Het maken van de schooluniformen hebben we uitgespreid over drie kleermakers, één in Kathmandu, één in Pokhara en de laatste in Deurali. Deurali is een plaatsje in de heuvels van Nepal met slechts een paar winkeltjes. Ook de stoffen hebben we bij drie verschillende winkels ingeslagen en naar de kleermakers overgebracht. We zijn blij dat we de business hebben kunnen verspreiden over verschillende locaties.

Voor enige achtergrond informatie:
Het dragen van schooluniformen in Nepal is in principe verplicht. Alleen kinderen van arme gezinnen hebben vaak geen uniform of een heel vies en kapot uniform. Door het uitdelen van schooluniformen wordt het onderscheid tussen arm en minder arm op de school kleiner gemaakt en zijn de kinderen meer gelijk aan elkaar. Zo hebben de kinderen op de Annapurna Primary School in Pokhara helemaal geen school uniformen. Zij waren dan ook zeer trots en het shirt en broek of rok werd meteen na het uitdelen aangetrokken.

Schoolsweaters:
Om het schooluniform compleet te maken hebben alle kinderen op de drie scholen een blauwe school sweater gekregen. De koude maanden komen eraan, dus een warme trui komt goed van pas. De aanschaf ging wat minder vanzelf, aangezien we een grote hoeveelheid nodig hadden. In Kathmandu hebben we uiteindelijk een groothandel gevonden en in Pokhara hebben we de aanschaf verdeeld over drie winkeltjes. De laatste winkel had een eigen fabriekje voor schoolsweaters, dus dat kwam goed van pas.

Schriften en potloden voor vier scholen:
Voor de school in Pokhara, Bettyani en ook een nieuwe school in Khadayun hebben we schoolschriften, potloden, puntenslijpers en gummentjes heen gebracht. Zo hebben al deze scholen een goede voorraad voor de komende maanden. In januari brengen we de voorraad schrijfmaterialen naar de school in Budhasing.

Voor de aanschaf van de materialen voor de scholen rond Pokhara hebben we ondertussen onze vaste winkels in Pokhara centrum. De winkeliers beginnen ons al aardig te kennen en het is altijd weer een moment van geduld voordat alle materialen (honderden schriften, potloden, gummentjes en puntenslijpers) op de toonbank zijn uitgestald, de prijs is onderhandeld en uiteindelijk alles in verschillende dozen is ingepakt. In Kathmandu hebben we een klein fabriekje gevonden die het schriftpapier drukt en de schriften in elkaar zet. Een mooie oplossing voor de materialen voor de school in Budhasing. Altijd leuk om de spullen direct af fabriek te kopen.

Schilderen van de Annapurna Primary School:
De Annapurna Primary School hebben we in twee dagen van binnen en buiten laten schilderen door een team van vier personen. Het schoolgebouw ziet er weer als nieuw uit en ook de klaslokalen van binnen zijn weer opgefrist.

Tandarts voor kinderen van Hopeful Home:
Een herhaling van de actie van twee jaar geleden, de tandarts voor Hopeful Home! Niet alle kinderen staan te springen om als eerste heen te gaan, maar uiteindelijk hebben we in totaal 29 kinderen heen gebracht. Met twee of drie taxi’s tegelijk op naar de Dental Hospital, het was een hele toer om de kids van school op te halen en in taxi’s heen te brengen om ze vervolgens bij Hopeful Home af te zetten en dat dwars door Kathmandu. Maar allemaal gelukt, en er zijn heel wat gaatjes gevuld, tanden getrokken en gebitten schoon gemaakt. Ook nogmaals het advies aan alle kids, poetsen, poetsen, poetsen!!!

Watertank project Budhasing:
Voor de school in Budhasing hebben we een 300 liter watertank en 150 meter waterleiding op de jeep meegebracht. Het is een vrij eenvoudige klus om de waterleiding aan te sluiten op de al bestaande leiding die naar het dorp loopt. Deze bestaande leiding ligt zo’n 130 meter van de school af en met de extra verlenging van de nieuwe leiding kan het water opgeslagen worden in de nieuwe watertank naast de school. Hierdoor hebben de kids drinkwater gedurende de dag en ook kunnen de toiletten beter schoon gehouden worden. In januari gaan we nog een laatste dag naar Budhasing om het project af te zien.

Foto collage voor de school in Bettyani en Pokhara:

voor de twee scholen hebben we een foto collage gemaakt van de projecten verricht op de twee scholen. Niet alleen is dit een leuke verrassing voor de leraren (Nepalezen zijn dol op foto’s), maar ook kunnen we eventuele bezoekers aan de school informeren over de acties van Laxmi Support. Vooral de Annapurna Primary School in Pokhara krijgt regelmatig bezoekers over de vloer, bijvoorbeeld toeristen die een kijkje komen nemen en vrijwilligers via een andere organisatie.

Op dit moment reizen we door Zuid India en komen we half januari nog voor een paar dagen in Nepal. We zullen nog een dag naar Budhasing afreizen om het watertank project te checken en om potloden en schriften af te leveren.

Half januari ben ik terug in de UK en zal de website worden geupdate met foto’s en tekst van onze laatste projecten. Zodra de website is geupload, krijgen jullie apart bericht.

Mochten jullie vragen hebben over onze acties, laat het ons weten.

Met vriendelijke groet,

Stichting Laxmi Support