03 januari 2008

Beste allemaal,

Allereerst de beste wensen voor 2008! En dat het maar een succesvol en gezond jaar mag worden!

Ondertussen zit mijn tijd in Nepal erop en graag wil ik jullie op de hoogte brengen van de projecten die we in november-december 2007 in Nepal hebben uitgevoerd. In totaal ben ik vijf weken geweest en het was wederom een bijzondere tijd. Meer informatie en foto’s komen nog op onze website (verwachting april-mei), maar daar krijgen jullie apart bericht over.

Shree Surya Jyoti Primary School in Bettyani:
Twee en halve week heeft het team van 6 tot 10 man keihard gewerkt en hebben we de school om kunnen toveren tot een prachtige blauwkleurige school. Eerst is de klei van de muren gebikt in twee van de vijf klaslokalen en daarna is de school geheel gepleisterd. De school ligt 10 tot 15 minuten van de dichtsbijzijnde weg af en spontaan hebben vrijwilligers uit het dorp alle materialen in manden op hun rug van de weg naar de school gedragen. Het ging allemaal voorspoedig en daardoor hadden we tijd genoeg om de school blauw te schilderen. De binnenkant van de school is geel geworden en de ramen en deuren zijn ook mooi blauw geworden. De school heeft een hartverwarmende ceremonie georganiseerd bij de heropening van de school en Tilak en ik werden bedolven onder bloemen en rode tika poeder. Op de dag van de ceremonie hebben we de kinderen verwend met kleurboeken en kleurpotloden. Dat vonden ze prachtig. Al met al was het een zeer geslaagd project en een tijd om nooit meer te vergeten!

Annapurna Primary School in Pokhara:
Ondertussen is ook de muur om de school in Pokhara gebouwd en is daarmee een veilig speelveld voor de kinderen van de school gerealiseerd. In tien dagen is er met 4 tot 6 man hard gewerkt en is er een stevige muur geplaatst, stevig genoeg om de moessontijd te doorstaan. Het werk was zwaar, omdat de fundering van de muur met grote stenen moest worden opgebouwd om vervolgens de blokken op te metselen. Ook hebben we een poort geplaatst, welke de school nog op voorraad had. De al bestaande muur aan de voorkant van de school is verhoogd om de veiligheid te vergroten en de grond achter de school is uitgevlakt om een geschikter speelveld te creeren. Ook op deze school hebben we alle kinderen getrakteerd op kleurboeken en kleurpotloden, waar direct gretig gebruik van werd gemaakt.

Hopeful Home in Kathmandu:
Het kinderhuis Hopeful Home in Kathmandu hebben we dit jaar ondersteund met extra voeding. Zo hebben we de kinderen na schooltijd getrakteerd op appels, eieren en voor aanvulling op het avond eten, acht kilo kippenvlees. Voor de kerst hebben de kids vijf grote chocolade taarten met creme opgesmikkeld (met gemak!) en op kerstavond nog eens acht kilo geitenvlees. Op zaterdag 29 december hebben we de kids uitgenodigd voor een picknick uitje. Dat was een groot succes! We hebben een grote bus afgehuurd en we zijn naar een tempel buiten Kathmandu gereden. De kinderen hebben uren gespeeld met de badminton en voetbal, die we hadden meegenomen om daarna hun buikjes vol te eten met twaalf kilo geitenvlees, pepsi cola, bisquits, mandarijnen en nog veel meer. Het was een prachtige dag, waar nog lang over wordt nagepraat!

Nieuwe school in Nuwakot district:
We hebben een nieuwe school in een klein dorp in het Nuwakot district bezocht. Het dorp ligt ongeveer drie en half uur rijden van Kathmandu, waarvan het laatste uur flink gehobbeld wordt over een onverharde weg. De school telt 100 leerlingen en vijf leraren. Na een rondleiding door de school hebben we alle kids schriften, potloden, gummentjes en puntenslijpers gegeven, met nog een extra voorraad voor de school. In 2008 zullen we de school opnieuw bezoeken om extra ondersteuning te geven.

Ook hebben we de school in Pokhara en in Bettyani voorzien van genoeg schriften, potloden, puntenslijpers en gummentjes voor het hele schooljaar.

Na vijf weken in Nepal kan ik zeggen dat het een zeer geslaagde tijd is geweest voor Laxmi Support. We hebben zoveel extra ondersteuning kunnen bieden en de dankbaarheid van de mensen is enorm. Ik kan niet goed in woorden beschrijven hoe het is om deze dankbaarheid en respect in de ogen van deze mensen te lezen, maar het warmt mijn hart en maakt me intens gelukkig. Daarom wil ik, namens Laxmi Support en de kinderen en betrokkenen in Nepal, alle sponsors hartelijk danken voor hun steun.

Hartelijke groeten,

Stichting Laxmi Support