08 december 2007

Hoi allemaal,

Hier even een update van de projecten van Laxmi Support in Nepal.

Ik ben 25 november afgereisd, dus de eerste paar weken zitten er alweer op. Het gaat allemaal goed en voorspoedig.

Kinderhuis Hopeful Home, Kathmandu:
De eerste dag heb ik een bezoek gebracht aan het weeshuis. Het was wederom een prachtig welkom terug van de Miss in het weeshuis. Hardstikke leuk om iedereen weer te zien en de kids worden al zo groot. Het gaat goed met de kids en er zijn zelfs zes nieuwe kinderen bij. Ik had 45 appels mee, dus ze hadden wat te smullen toen ze uit school kwamen. Van Loes had ik een zak met tandenborstels en tandpasta van thuis mee, dus ook dat is goed aangekomen. Voor ’s avonds 8 kilo geitenvlees aangeschaft. Het wordt weer kouder in Kathmandu en wat extra vlees helpt de kids om weerbaarder te worden tegen de kou. Er wordt soep (bouillon) van gemaakt en dat wordt over de rijst gegeten. De laatste week in Nepal verblijf ik in Kathmandu en zal ik het weeshuis verder ondersteunen. In ieder geval staat er een picknick op het programma en dat wordt hardstikke leuk.

Annapurna Primary School, Pokhara:
De school doet het goed. Na het bouwen van het nieuwe dak op de school in het vorige seizoen, zijn er weer nieuwe kinderen bijgekomen. Er is een nieuwe leraar aangesteld voor de nursery klas en het aantal klassen is uitgebreid van drie naar vier. In totaal is er nu een nursery klas voor de allerkleintjes en groep 1, 2 en 3. Officieel zijn er 60 studentjes op de school, maar het verschilt per dag of de kinderen allemaal aanwezig zijn. Vaak moeten de kinderen helpen in de huishouding of als het veel heeft geregend, worden sommige kinderen thuis gehouden. De aantal keren dat ik er nu op bezoek ben geweest, telde ik rond de 45 studentjes. Dat is al een hardstikke mooi resultaat. Te bedenken dat twee jaar geleden voor de start van onze activiteiten er rond de 23 studentjes op zaten en er slechts 1 klasje was, hebben we tot nu toe prachtige verbeteringen behaald. Dus trots mogen we wezen!

De kids heb ik getrakteerd op mandarijntjes (in totaal 100 stuks, 9 kilo) en dat werd in het zonnetje op het gras naast de school opgegeten. Mooi om te zien. Aanstaande zondag wordt een start gemaakt met het bouwen van een muur aan de achterkant en zijkant van de school. Ook wordt een poort aangebracht, zodat de school geheel is omheind. Dit biedt betere bescherming tegen onbevoegden op het schoolterrein en ook kunnen we de kinderen een veiliger speelveld bieden. We gaan met zes mensen aan de slag en de verwachting is dat de muur in maximaal vijf dagen af is.

Shree Surya Jyoti Primary School, Bettyani:
Het pleisteren van de school in Bettyani is in volle gang. Vrijdag een week geleden zijn de eerste voorbereidingen getrokken. Ik ben vier dagen naar het dorp geweest om het team samen te stellen, materialen te regelen en zondag is er een start gemaakt met de werkzaamheden. De materialen werden omhoog gebracht met de tractor. Maar aangezien de school 15 minuten van de weg afligt, moesten alle spullen naar de school worden gedragen. Spontaan kwamen een aantal vrouwen uit het dorp vrijwillig helpen en voor de allerzwaarste spullen hebben we betaalde krachten aangesteld. In twee klaslokalen moest het klei van de muren worden gebikt. Dat was een werk zeg. Ik heb zelf een dagje de handen uit de mouwen gestoken, ook de principal en de leraren hielpen een handje mee en met z’n allen hadden we toch binnen een dag de klus geklaard. Er werden stenen uit de grond achter de school gehakt om de vloer mee te vlakken en als laatste zal daar het cement op worden gestort.
Gister ben ik weer een dag naar het dorp geweest en er zijn goede vorderingen gemaakt. Ik heb extra materialen de berg op laten komen, nog eens 25 cementzakken en een tractor vol met balwa (= dit is een soort grof zand). Een deel van het gebouw is binnen en buiten gepleisterd en vandaag worden de vloeren gestord. Morgen wordt een begin gemaakt aan het tweede deel van het gebouw en de verwachting is om dit binnen zes dagen af te ronden. Het team is gedreven en werkt hard. Dat is mooi om te zien.

Het watertank project van vorig seizoen is een zeer geslaagd project. De tanks lekken niet en er stroomt volop water naar de school. Gister heb ik nog een plastic watertank met tap op de bus meegenomen, zodat we het water kunnen opslaan bij de school. Ik ben zo blij om te zien dat het allemaal nog steeds werkt en dat het een geslaagd project is.

Dit was de update tot zover. Ik hoop dat het duidelijk is, maar mochten jullie vragen hebben of meer informatie willen ontvangen, laat het me weten.

Groetjes uit Nepal,

Stichting Laxmi Support