22 december 2012

Beste allemaal,

Graag wensen wij alle donateurs en belangstellenden van Stichting Laxmi Support fijne kerstdagen en de allerbeste wensen voor 2013.

Voor de kinderen van Hopeful Home zijn de feestdagen al achter de rug want het Dashain festival in oktober en het mooie Tihar festival in november zijn reeds afgelopen.
Net als met onze kerst zijn het bijzondere dagen waar de kinderen lange tijd van te voren naar uit kijken.

Wij zijn zeer verheugd te melden dat dit jaar Laxmi Support het Dashain festival voor de kinderen van Hopeful Home heeft gesponsord. Het Dashain festival duurt maar liefst vijftien dagen. Het is het langste en ook het belangrijkste festival van Nepal.
Het symboliseert het goed over het kwaad en viert de overwinning van de goden over de kwade demonen. Er zijn verschillende manieren waarop het festival wordt gevierd:

Het dragen van nieuwe kleren is heel belangrijk en zelfs families die het niet breed hebben, laten nieuwe kleren maken speciaal voor deze festiviteiten.

Er worden overal grote bamboe schommels gebouwd, niet alleen op het platteland maar ook in de stad verschijnen er prachtige constructies op de vrije stukken grasland. De schommels kunnen heel hoog schommelen tot wel vijf tot zes meter hoog en worden op traditionele manier gebouwd door de lokale gemeenschap (zie foto als voorbeeld).

Ook vliegeren is erg belangrijk voor het vieren van Dashain met als betekenis om de goden eraan te herinneren geen regen meer te sturen. Ook het aanbrengen van een grote rode tika op het voorhoofd van de familieleden is heel belangrijk en gaat samen met het brengen van offers aan de goden.

Het slachten van dieren als offer voor de goden en het eten van vlees wordt gezien als belangrijk ritueel. Al komt er meer en meer oppositie van de dieren-rechten organisaties om geen dieren meer te offeren maar groente en fruit.

Sponsoring Dashain festival:
Met hulp van Gopini Wosti van Hopeful Home en vrijwilliger Giel Lardenoije heeft Laxmi Support rond 800 Euro aan de kinderen van Hopeful Home gedoneerd. Voor deze donatie is een enorme waslijst aan spullen ingeslagen. De meisjes hebben een nieuwe jurk gekregen en de jongens een nieuwe broek en overhemd. Daarnaast hebben ze allemaal nieuw ondergoed en nieuwe slippers gekregen. Ook zijn er drie zakken rijst van in totaal 45 kilo, veel groenten, fruit, vele kilo’s geitenvlees en kippenvlees en allerlei specerijen ingeslagen om de feestmalen te bereiden.

Het festival was een groot succes en Hopeful Home dankt alle donateurs hartelijk voor het mogelijk maken van dit belangrijke festival. Laxmi Support dankt ook Gopini en Giel voor het harde werken om alle spullen in te slaan en het feest voor de kinderen tot een succes te maken. Zie bijgaand een paar foto’s gemaakt door Giel tijdens de festiviteiten.

Na deze donatie aan Hopeful Home is de kas van Laxmi Support aardig geslonken. Daarom zouden wij graag iedereen willen vragen om een kleine donatie te doen zodat wij ook volgend jaar onze activiteiten voor de kinderen van Hopeful Home en de scholen kunnen voortzetten. Het gironummer van Stichting Laxmi Support is 2531574. Het maakt niet uit wat voor bedrag, alle beetjes helpen en in Nepal kunnen we voor weinig al veel kopen.

Graag willen wij bij deze onze sponsors hartelijk bedanken die recentelijk een donatie hebben gemaakt. Dat is enorm gewaardeerd en zijn wij heel blij mee.

Nogmaals fijne feestdagen, geniet van het leven en geniet van elkaar.

Met vriendelijke groet,

Sylvia Nielen
Henk Wagenaar
Samantha Wagenaar

Stichting Laxmi Support
www.laxmi-support.com