Nieuwsbrief 10 mei 2018

Beste allemaal,                                                       (Newsletter translated in English)

22 April zijn we terug gekomen uit Nepal. Het was wederom een enerverende en inspirerende reis. Op de vraag of Nepal volledig is hersteld na de aardbeving van drie jaar geleden, kunnen we zeggen dat er best veel bouwwerkzaamheden zijn uitgevoerd en nog steeds gaande zijn. Maar er moet nog ontzettend veel gebeuren. We hebben een paar dorpen rondom Kathmandu bezocht, Sankhu en Changu Narayan. Beide dorpen waren zwaar beschadigd na de aardbeving maar gelukkig zijn veel huizen opnieuw opgebouwd en ook wordt er nog steeds heel veel gebouwd. In Nuwakot hebben we hetzelfde opgemerkt. Wel is het zo dat de uitkering van de regering, zo’n 2500 Euro per familie, niet voldoende is om een klein twee-kamer huisje te bouwen doordat de kosten voor bouwmaterialen duur zijn.

Tijd om meer te vertellen over onze akties:

Rugzakken, Sandalen, Schrijfmaterialen en Sport items:
De eerste week verbleven we in het centrum van Kathmandu om ons van daaruit te richten op de scholen in het Nuwakot district. We hebben twee middagen gewinkeld om rugzakken, sandalen, schriften, potloden, puntenslijper, gummentjes en sport artikelen in te slaan voor de vier scholen, in totaal 230 leerlingen. ’s Ochtends vroeg vertrokken we met twee 4×4 jeeps naar Nuwakot. Een jeep was tot de nok geladen met spullen en de tweede jeep was voor de luitjes, Samantha, Alex met twee dochters, Ram en Saraswati met Prastuti, hun dochtertje van twee jaar.

Tot aan de Trisuli rivier ging de reis voorspoedig. Na de brug over de rivier klommen we de heuvels in en werd de weg onverhard en zeer stoffig. We hadden enig oponthoud toen een vrachtwagen midden op de weg stil stond en niet meer verder kon. Gelukkig was er naast de truck tegen de berghelling aan ruimte om te passeren, maar de handen moesten uit de mouwen om grote rotsblokken weg te rollen en veel kleine stenen en gruis te egaliseren. Daarna konden we erlangs en vervolgden we onze weg naar het dorp Newarpani waar we aan de eerste school de spullen konden uitdelen. De 90 kinderen van deze school hebben de afgelopen drie jaar onder een golfplaten overkapping les gekregen. Gelukkig is er gestart met het bouwen van een nieuwe school dus het einde van deze barre situatie is in zicht. Het was fijn om te zien dat meerdere kinderen de fleece jasjes aan hadden, die Laxmi Support eind vorig jaar heeft gedistribueerd.

Twintig minuten verder in het dorp Simle, staat een klein schooltje met leerlingen uit de laagste kaste van de samenleving. Deze kinderen hebben de afgelopen drie jaar les gekregen in een golfplaten hutje. De zwaar beschadigde school staat er nog steeds maar wordt binnenkort gesloopt om daarna een nieuw schooltje te bouwen. De kinderen waren super blij met alle spullen. Het is moeilijk te bevatten dat er naast een houten bank en tafeltje er helemaal niets in dit schooltje aanwezig is. Deze kinderen krijgen van ons ook nog een nieuwe schooluniform, wat op dit moment door de lokale kleermaker wordt gemaakt. Hierover volgt later meer.

Door naar de derde school in het dorp Budhasing. Ook deze kinderen komen van de allerlaagste kaste en bij aankomst kwamen veel dorpsbewoners kijken. Er werd een lange speech gehouden door het hoofd van de school en Ram sprak alle kinderen toe dat naar school gaan om te leren lezen, schrijven en rekenen toch echt heel belangrijk is. We hopen dat de nieuwe spullen een motiverende werking heeft op de kinderen. Ook voor deze kinderen laten we nieuwe schooluniformen maken, deze zijn bijna af en verslag en foto’s volgen nog.

Door naar de laatste school, ook in het dorp Budhasing. Deze school hebben we sinds 2007 ondersteunt en het was zeer fijn om terug te keren en om iedereen weer te ontmoeten. Een deel van deze school is afgebroken en wordt herbouwd. Het tweede deel kan blijven staan, maar ook hier staat niet veel anders in het klaslokaal dan een houten bank en tafel. De kinderen gingen netjes in de rij staan om de rugzak, sandalen en schrijfmaterialen in ontvangst te nemen. De sport artikelen waren ook een groot succes en een klein jongentje was een superster in het hoela-hoepen.

In totaal hebben we 230 studenten, groot en klein, blij kunnen maken met al deze schoolspullen. Het was een zeer vermoeiende maar fantastische dag! Voor volledig verslag met foto’s, kijk op: https://laxmi-support.com/scholen/schooltassen-sandalen-voor-vier-scholen-nuwakot-2018

Dagje uit met de kinderen van Hopeful Home:
In de tweede week van onze reis verbleven we buiten Kathmandu in het dorp Changu Narayan. Vanuit hier zijn we naar Hopeful Home gelopen, weliswaar een prachtige wandeling met van alles te zien, maar het was toch verder dan we hadden verwacht. Het was super om Gopini en de kinderen weer te zien en Anneloes en Juliette maakten al snel vriendjes.

We wilden graag voor de kinderen een uitje organiseren en Gopini kwam met de suggestie om naar het recentelijk geopende luchtvaart museum te gaan, gevestigd in een heus vliegtuig. Dat werd een groot succes en daarna hebben we de kinderen getrakteerd op pizza’s in een restaurant, ook iets wat ze nooit meemaken. Alle 20 pizza’s gingen op, ondanks dat we compleet vergeten waren om de pittige chili kruiden op tafel te zetten, want deze kinderen eten geen maaltijd zonder. Na de pizza’s staken we de straat over om een bezoek te brengen aan een prachtige historische gerestaureerde tuin, de ‘Garden of Dreams’. Even leek het erop dat dit niet door zou gaan, want kinderen waren niet welkom in de tuin na 12 uur ’s middags. En daar stonden wij met meer dan 20 kinderen! De manager werd erbij gehaald en na plechtig te beloofd te hebben dat wij ons allen netjes zouden gedragen, mochten we toch door de tuin wandelen. De tuin stond vol met bloemen en exotische bomen. De kleine eekhoorntjes stalen de show en de kikkervisjes in de vijver vonden de kinderen maar wat interessant. Een ijsje toe en tijd om de bus in te gaan, terug naar huis. Top dag! Voor volledig verslag met foto’s, kijk op: https://laxmi-support.com/kinderhuis-hopeful-home/akties/dagje-uit-met-de-kinderen-2018

Nieuwe matrassen en beddengoed voor Hopeful Home:
Tijdens ons bezoek aan het huis van Hopeful Home hebben we met Gopini besproken welke ondersteuning nodig was. Het was niet moeilijk om te zien dat de matrassen, of eigenlijk zijn het dekens gevuld met katoen, aan vervanging toe waren en ook het beddengoed was versleten. De gaten zaten erin. De kinderen slapen in stapelbedden, met twee of drie kinderen per bed. Lijstje opgesteld en een paar dagen later hebben we samen met Gopini gewinkeld in de buurt van New Road. Daar hebben we nieuwe dekens, matras lakens en ook kussens om op te zitten voor in de ‘bibliotheek’ aangeschaft. In deze ruimte maken de kinderen elke dag hun huiswerk op de koude vloer dus dat is nu niet meer nodig. De spullen werden in een busje geladen en we zijn op dezelfde middag naar Bhaktapur gereden om daar nieuwe, dit keer echte, matrassen in te slaan. Hoofdkussens met kussenslopen en als laatste tapijt voor de slaapkamers, want dat was slechts een koude cementen vloer. Rood voor de meisjes en grijs voor de jongens slaapkamer. En als aller-aller laatste kochten we nog een strijkbout, want Krishna, een van de oudste jongens in het huis, had ons ingefluisterd dat die stuk was. Een strijkplank was niet nodig, want er wordt boven op de kast gestreken. Een paar dagen voor vertrek naar Engeland zijn we terug gegaan naar Hopeful Home en hebben we alles bekeken. De kinderen waren maar wat blij met hun nieuwe matras en dekens. Weltrusten, lieve kinderen! Voor volledig verslag met foto’s, kijk op: https://laxmi-support.com/kinderhuis-hopeful-home/akties/nieuwe-matrassen-en-beddengoed-2018

We kunnen het niet blijven benadrukken, maar dit alles kan niet worden geregeld zonder de donaties van al onze sponsors. Ontzettend bedankt namens de kinderen van Nuwakot en Hopeful Home en namens ons allen van Laxmi Support!!! Zodra de schooluniformen voor de twee scholen af zijn, volgt er nog een nieuwsbrief. Zoveel te vertellen! Kijk op onze website voor foto’s en uitgebreid verslag en volg ons op Faceboek.

Namaste,
Samantha
Stichting Laxmi Support