Nieuwsbrief 9 april 2020

Beste allemaal,

In deze vreemde en moeilijke tijden, nu zo veel landen ‘lock-down zijn, leek het ons goed om wat meer informatie te geven over het coronavirus in Nepal en wat voor gevolgen dit heeft voor onze projecten. Begin dit jaar hebben wij twee projecten opgestart en helaas waren wij genoodzaakt deze stop te zetten doordat Nepal op 23 maart in ‘lock-down’ is gegaan. Lees hieronder meer:

Nepal en het corona virus:

Er zijn tot nu toe 9 corona virus besmettingen vastgesteld, waarvan een eerste besmetting die binnen Nepal heeft plaatsgevonden. In totaal zijn er bijna 1900 tests uitgevoerd. De Nepalese regering heeft deze week besloten om de nationale ‘lockdown’ met 9 dagen te verlengen tot 15 April. In Kathmandu is al het verkeer stil gelegd, de scholen en winkels zijn gesloten,  en alleen met speciale toestemming mag er naar een ander district worden gereist. Dit betekent ook dat alle internationale en binnenlandse vluchten tot die datum zijn afgelast. *

In de afgelopen weken zijn duizenden Nepalezen uit het buitenland terug gekeerd en aan hen wordt verzocht om in ’thuis-isolatie’ te gaan, maar het is gebleken dat niet iedereen zich daaraan houdt. Doordat de grens met India is afgesloten, zijn er veel Nepalezen die niet meer het land in kunnen komen en nu vastzitten bij de grens. De komende twee weken wordt spannend hoe het virus zich verder ontwikkelt in het land. Dat de ‘lockdown’ grote gevolgen heeft voor mensen in dagloon, studenten, winkeliers etc. staat buiten kijf. Ook veel mensen zijn hun baan al kwijt geraakt. De regering heeft toegezegd om financiële ondersteuning te bieden, maar in wat voor vorm is nog niet bekend. *Bron: Nepal Times/ Himalayan Times/ US Ambassade


Hieronder volgt informatie over onze projecten die we in februari zijn opgestart maar nog niet hebben af kunnen sluiten:

Sponsoring tien studenten van de Taruka Hillside Primary school:

De school, gelegen in de heuvels van het Nuwakot district, telt ongeveer 235 kinderen. Het is een privé school, wat betekent dat de ouders jaarlijks schoolgeld betalen. Een tiental kinderen op deze school komen uit arme gezinnen en zij hebben een ‘scholarship’ gekregen, waardoor het schoolgeld vervalt. Voor dit jaar hebben wij besloten om deze kinderen te ondersteunen met een nieuw schooluniform, boeken, schriften en schrijfmaterialen. De materialen voor de schooluniformen hebben we al gekocht en uitgedeeld aan de kinderen. De lokale kleermaker gaat hier schooluniformen van maken. Helaas is de school nu gesloten en kunnen we de boeken en schrijfmaterialen pas uitdelen als de kinderen weer naar school gaan. Foto’s met het eind resultaat volgt nog, maar bijgaand een paar foto’s van het uitdelen van de materialen voor de schooluniformen.

Uitdelen van materialen voor schooluniformen voor kinderen van de Taruka Hillside School in het Nuwakot district

Computers lokaal voor de Shree Saraswati Adharbhut Senior School:

Deze school telt over de 200 leerlingen en de studenten krijgen computer les uit lesboeken. De wens van de leiding van de school was dan ook groot om een computer lokaal op te zetten, zodat de kinderen software programma’s, zoals Excell, Word, PowerPoint, op de computer kunnen oefenen. Ram is op pad geweest om geschikte computers uit te zoeken en we hebben een bestelling van vijf computers en een printer geplaatst bij een winkel in Kathmandu. Echter doordat de scholen op 23 maart voor onbepaalde tijd zijn gesloten, zijn wij nog niet tot betaling overgegaan en is ook dit project stop gezet, totdat meer duidelijkheid komt.

Op onze Facebook pagina blijven we nieuws uit Nepal delen en we hopen dat we binnen korte tijd onze projecten met succes kunnen afronden. Dit is geheel afhankelijk hoe het corona virus zich in de komende weken/maanden gaat ontwikkelen in Nepal en we hopen dat het virus zich niet verder verspreid door het land, want dan zijn de gevolgen en het leed niet te overzien. 

Blijf gezond en veilig, waar je ook bent.

Big Namaste,
Samantha  Stichting Laxmi Support

Ram Thapa overhandigd de materialen. De lokale kleermaker zal daar een schooluniform van maken