Nieuwsbrief juni 2023

Namaste family en vrienden,

Het was fantastisch om in april terug te keren naar Kathmandu. De stad is nog steeds vervuild, wegen kapot en veel lawaai van het drukke verkeer, maar de mensen zijn even vriendelijk, de tempels fascinerend, de curries smaakten prima en het was mooi om te zien dat de grote tempels in Durbar Square volledig zijn herbouwd na de aardbevingen in 2015. Als klap op de vuurpijl hebben we op onze eerste dag bij grote toeval de Kumari in levenden lijve gezien. Zij is niet alleen een klein meisje, maar wordt geëerd als een levende godin van Kathmandu. Natuurlijk hebben we ook een aantal projecten met succes afgerond, Lees hieronder meer:

Free Health Camp:

Op zaterdag 1 april 2023 hebben we een Free Health Camp georganiseerd in het Nuwakot district. Vooraf hebben we een grote voorraad medicijnen ingeslagen bij een apotheek groothandel in Kathmandu. Paracetamol, hoestdrankjes, oogdruppels, vitamine tabletten, antiseptic creme, en nog veel meer. ’s Ochtends vroeg zijn we met twee 4×4 jeeps en een auto naar het district gereden, wat een kleine drie uur van Kathmandu af ligt. Vier dokters, drie verpleegkundigen en drie apothekers reisden met ons mee.

Ook hebben we een lokale bus ingehuurd om mensen van verder weg of slecht ter been de kans te geven om het gezondheidskamp te bezoeken. Bij aankomst in het dorp stonden al veel mensen te wachten voor de Shree Saraswati Secondary School. De school commissie had een aantal klaslokalen voor ons kamp ter beschikking gesteld.

Als eerste werd iedereen geregistreerd met naam en leeftijd en daarna werd door een verpleegkundige de bloeddruk en temperatuur opgemeten en lichamelijke klachten opgeschreven. Vervolgens konden de dorpsbewoners plaatsnemen in een klaslokaal om hun beurt af te wachten voor een gesprek met de dokter.

Veel mensen klaagden over geïrriteerde ogen, koorts, infectie aan de longen, rugpijn en spierpijn. De dokter schreef medicijnen en vitaminen voor, die ze in het volgende klaslokaal konden ophalen. De medicijnen waren vooraf uitgesorteerd en door het raam van het klaslokaal werden deze overhandigd met bijpassend advies van de apothekers over hoe de medicijnen in te nemen of te gebruiken. Het gezondheidskamp was een groot succes en in totaal hebben meer dan 200 mensen gratis gezondheidszorg gekregen.

Ons project werd opgepikt door twee online Nepalese nieuwszenders. Bekijk hier het artikel van Hamro Health Nepal, en het artikel van Jalapa News. (een vertaling van de artikelen kun je vinden op Facebook).

Uitdelen van mutsen en babykleertjes:

In de tussentijd deelden Anneloes en Juliette, de dochters van Alex en Samantha, mutsen, pennen en schriften uit aan de kinderen, die ook bij het Free Health Camp aanwezig waren. De gekleurde mutsen zijn gebreid door Harmiena uit Nederland, een goede vriendin van de moeder van Samantha. De kinderen waren maar wat blij met deze verrassing en gelukkig hadden we genoeg spullen om iedereen blij te maken. Naast een tas vol mutsen heeft Harmiena heeft ook hele mooie babykleertjes gebreid, die we aan arme moeders met kleine baby’s in Kathmandu en omgeving hebben uitgedeeld.

Voorraad eten voor Hopeful Home:

We zijn een paar keer op bezoek geweest bij de kinderen in Hopeful Home. Het was fijn om elkaar na zo’n lange tijd weer te zien. Bij ons eerste bezoek hadden we bananen en een papaya meegenomen als extra snack. Op 11 april 2023 zijn we met Gopini Wosti van Hopeful Home op stap geweest naar de markt in Bhaktapur om etenswaren in te slaan.

Het boodschappenlijstje was erg lang, maar het is gelukt om dat in één keer bij de groothandel in te slaan. We hebben 40 zakken rijst ingekocht met een inhoud van 25 kilo per stuk. In Hopeful Home wordt er twee keer per dag rijst gegeten, dus deze voorraad is na twee maanden al op. Gelukkig gaan de meeste andere producten langer mee.

Ook hebben we vele liters mosterdolie en zonnebloemolie ingeslagen, 25 kilo rode en zwarte linzen, 25 kilo groene en 25 kilo witte bonen, 50 kilo suiker, zeep, waspoeder, thee, noodles, biscuits, koriander kruiden, en nog meer. Even geen zorgen voor de komende maanden, er is eten genoeg.

Sponsoring twee broers in Chitwan:

Eind april is het nieuwe school jaar in Nepal begonnen en dit jaar hebben we besloten om twee broers te sponsoren voor schoolgeld, schooluniformen en lesmaterialen. De broers wonen in Chitwan, een district gelegen in het zuiden van het land, en zij zijn de neefjes van Ram, die voor Laxmi Support werkt.

Biplab is 6 jaar en zit in klas 2. Sulab is 11 jaar en zit in klas 7. Het onderwijs op deze privéschool, genaamd Panchakanya Vidhya Mandir, is van betere kwaliteit dan op de nabijgelegen school van de overheid. De broers zijn ontzettend blij met deze kans en hebben beloofd hun best te zullen doen. We zijn van plan om de broers in de komende jaren te blijven ondersteunen.

Graag willen wij al onze sponsors hartelijk danken voor het mogelijk maken van deze projecten. De dankbaarheid is groot bij alle dorpsbewoners van Nuwakot, Gopini Wosti en alle kinderen van Hopeful Home en Biplab en Sulab in Chitwan. Wij blijven doorgaan met onze projecten en we hopen dat jullie ons blijven ondersteunen. Speciale dank gaat uit naar Fotoclub FWS Maassluis, die de fooienpot van 2022 geheel aan onze stichting heeft gedoneerd. Daar zijn we heel blij mee.

Steun onze projecten en doneer nu.
Hartelijk dank alvast.

Bekijk onze website voor meer foto’s, en onze YouTube voor videos of volg ons op Facebook.

Lieve groet,

Laxmi Support Foundation