Noodhulp tweede golf Covid-19 2021

Begin mei werd het duidelijk dat de Delta variant, voor het eerst ontdekt in India, ook grip had gekregen op Nepal. Het aantal Covid-19 besmettingen steeg schrikbarend snel en zo ook in het Nuwakot district, waar Laxmi Support de afgelopen jaren diverse scholen heeft ondersteund. Waren het er in het begin nog maar een paar besmettingen, binnen enkele weken steeg het aantal naar meer dan honderd.

Na een succesvolle inzameling actie, zijn we eind mei gestart met het bieden van medische ondersteuning aan geïnfecteerde mensen in het Nuwakot district, die thuis in zelf-isolatie zitten of in isolatie centra aangeboden door de overheid.

Ons team ging van deur tot deur om persoonlijk advies en medicijnen uit te delen

Vooraf is Ram Thapa druk bezig geweest om alle spullen in te slaan in Kathmandu, niet altijd makkelijk want door de grote tweede Covid-19 golf, werden de spullen schaars. Ram is apotheker van beroep en werkzaam in het ziekenhuis, veel medicijnen hebben we dan ook met korting kunnen inslaan. Het hulp pakket bestond uit: vitamine B, C, D tabletten en zink tabletten om het immuun systeem te versterken, paracetamol, mondkapjes, handgel, zeep, thermometers en oximeters, om het zuurstof gehalte in het bloed te meten.

24 Mei was het zover en is Ram afgereisd naar Nuwakot om de spullen bij de mensen thuis te brengen. In twee dagen hebben we in totaal 112 geïnfecteerde mensen kunnen bereiken.

Ram werd bijgestaan door zijn broer, Keshab Thapa, en een gezondheids medewerker van het Nuwakot district (Tarkeshwar Rural Municipality), die voor twee dagen ter beschikking aan ons project werd gesteld.

Ook kregen wij de 4×4 jeep van de burgemeester van Tarkeshwar Rural Municipality, Mr. Ramesh Wosti, ter beschikking, met chauffeur. Dit scheelde ons een paar honderd euro, wat we extra aan medicijnen konden besteden.

4×4 Jeep ter beschikking gesteld door Mr. Ramesh Wosti, burgemeester van Tarkeshwar Rural Municipality

Het team droeg volledig beschermende kleding, wat zeer warm was rond deze tijd van het jaar. De wegen naar de verschillende dorpen was bar slecht en gelukkig hadden we een lokale chauffeur die zeer behendig was met het sturen.

Doordat we van deur tot deur gingen om medicijnen uit te delen, zuurstof gehalte te meten en persoonlijk advies te geven, werd het project zeer gewaardeerd door de dorpsbewoners van dit gebied. Een van de met Covid-19 besmette inwoners meldde dat zijn zelf vertrouwen en motivatie om zelf te isoleren was aangesterkt door deze persoonlijke aanpak.

Dit project werd opgepikt door de Nepalese televisie. Zie hier de reportage op YouTube.

Grote dank gaat uit naar onze sponsors, die het mogelijk hebben gemaakt om dit project op grote schaal uit te voeren. We zijn erg dankbaar voor deze steun.