Golfplaten voor Newarpani dorp – 2015

Samen met Ram Kaji Thapa hebben we een project opgestart om het dorp Newarpani in het Nuwakot district te helpen. Ram heeft in het kinderhuis Hopeful Home gewoond en is daardoor een goede vriend van Laxmi Support. Ram is inmiddels getrouwd en woont deels in het dorp Newarpani, waar hij is geboren, en deels in Kathmandu, waar hij werkt als apotheker in het ziekenhuis. Het dorp Newarpani ligt een paar uur rijden van Kathmandu.

20150622_073616 20150531_181014

Van de 105 huizen in het dorp zijn 93 huizen in meer of mindere mate beschadigd. Veel huizen zijn onstabiel en is het nodig om een tijdelijk onderkomen naast het huis te bouwen. Sommige huizen kunnen nog worden gerepareerd en sommige moeten van de grond af aan weer worden opgebouwd. Ram heeft met de dorpsbewoners gesproken en Laxmi Support gevraagd om voor 82 huizen golfplaten te leveren, zodat de families een tijdelijk onderkomen kunnen opzetten naast hun beschadigde huis of de golfplaten kunnen worden gebruikt om het huis te repareren.

DSCI0115Village Newarpani Nuwakot Nepal 2

Het was heel belangrijk dat we deze actie zo snel mogelijk konden uitvoeren omdat de moesson tijd is aangebroken. De vele regen maakt het moeilijk voor de mensen om buiten onder zeil te slapen en de situatie van de al beschadigde huizen verslechterd met de dag.

Newarpani Project 5Newarpani Project 2

We zijn dan ook ontzettend trots te kunnen vermelden dat op maandag 22 juni, 82 bundels, met elk 8 stuks golfplaten, per truck zijn afgeleverd in Newarpani. Ook hebben we elk huis een kilo spijkers en acht haken kunnen geven. De kosten van deze ondersteuningsactie bedraagt 7000 Euro en dankzij de vele donaties vanuit Nederland en Engeland hebben we dit project kunnen uitvoeren. De dorpsbewoners van Newarpani zijn ongelofelijk dankbaar voor deze steun.

Een paar weken later zijn Samantha en Alex naar Nepal gegaan en hebben een bezoek gebracht aan het Newarpani dorp. Hieronder kun je het reisverslag lezen van deze bijzondere dag:

Het had woensdag nacht urenlang geregend dus donderdag ochtend om vijf uur Ram gebeld om te vragen of de trip door kon gaan. In Nuwakot had het licht geregend dus we waagden het erop. Zes uur ’s ochtends in de jeep, Ram en zn vrouw opgehaald en op weg naar de Trisuli rivier. Boven op de jeep hadden we zeshonderd schriften en een doos met zeshonderd balpennen en potloden.

P1020340P1020378


Om half negen waren we bij de rivier aangekomen, waar we over een hele lange loop brug over de rivier naar de overkant konden lopen. Een heel avontuur voor Anneloes! Het enige vervoer middel aan de andere kant was de lokale bus die we hadden gereserveerd zodat we niet hoefden te wachten op de normale bus tijd van twaalf uur maar dat liep even anders. De bus zou om negen uur komen, die kwam om half tien. Toen bleek de achteras van de bus gebroken te zijn en de chauffeur dook onder de bus om het te repareren. Dat duurde twee en half uur!

In de tussentijd zaten wij maar te wachten. Onzeker of de tocht voort gezet kon worden. Met Anneloes en Juliette de kippen, geiten en buffalo’s opgezocht en stenen gegooid in de rivier. Het was een vies dorpje en stikheet dus wel tien keer de handjes gewassen. Sommige huizen in het plaatsje waren compleet ingestord door de aardbeving. Een man met zijn zwangere vrouw en kleine dochter verbleven onder een paar stukken zeil.

Eindelijk de jeep was gemaakt, allemaal in de bus, en daar gaan we, maar oh nee de bus chauffeur moest eerst lunchen dus nog meer geduld. Er stond een tent van de organisatie Safe the Children waar de kinderen konden spelen. Daar even gekeken met Anneloes. Eindelijk om een uur ging de bus vertrekken en nu maar duimen dat de as van de bus niet breekt als we onderweg zijn.

De weg was dramatisch slecht. Een gehobbel en bobbel. Scherpe bochten waar de bus een paar keer voor en achteruit moest manoeuvreren om de bocht te kunnen maken. Na een uur hobbelen, begon het te regenen en dat was slecht nieuws want de weg werd glibberig en modderig. Een paar keer dachten we, dit gaan we nooit redden. De banden gierden er over heen. Een keer moest er een grote steen uit de weg gehaald worden, en met duwen en trekken loeide de bus de berg op.Eindelijk na dik een uur reizen, reed de bus luid toeterend Newarpani binnen. Daar stonden de dorps bewoners ons op te wachten. Eindelijk na dik een uur reizen, reed de bus luid toeterend Newarpani binnen.

P1020518

Daar stonden de dorps bewoners ons op te wachten. Een ‘big Namaste’ aan alle mensen en naar Ram z’n huis gelopen voor de traditionele maaltijd van rijst met lentil soep. Het huis van Ram is zwaar beschadigd. De eerste verdieping hebben ze voor de veiligheid eraf gesloopt en het dak was met onze zinken platen bedekt. Naast het huis was een klein onderkomen gebouwd van onze golfplaten. De familie van Ram koken in het huis en slapen in het golfplaten huisje. Gelukkig was de regen ondertussen gestopt!

We moesten meekomen voor de traditionele ceremony waar we alle vijf een prachtige Tibetaanse zijden sjaal kregen, bloemen kettingen en heel veel rode tika’s. Alex kreeg nog een Nepaleze topi. Alle mensen drukten rode tika’s op ons voorhoofd en bedankten ons. Daarna kwamen de speeches, toen het mijn beurt was had ik een klein traantje, nou dat vonden ze geweldig natuurlijk en er werd luid geapplaudiseerd.

P1020575

Daarna een wandeling gemaakt door het dorp en van heel veel huisjes was het dak gemaakt van de gedoneerde golfplaten of was er een tijdelijk onderkomen gemaakt naast het huis. Prachtig dorp omringd door naaldbomen, mais en rijst velden.

P1020557

Anneloes werd het dorp door gedragen door de oudere meisjes, die had de tijd van haar leven! Juliette zat bij papa op de schouders en had Alex z’n Nepalese topi op haar hoofd gedaan, waar hartelijk om werd gelachen. Tijd om te gaan, bij de bus deelde Ram de sjaals en mutsen die door de tante van Samantha waren gebreid.

P1020590P1020608

De terug reis in de bus ging een stuk beter. Terug over de loopbrug over de Trisuli rivier waar aan de andere kant Anneloes en Juliette nog werden verrast door tien baby geitjes. In de jeep terug naar Kathmandu. Alex zei tegen Anneloes, morgen mag je kiezen wat we gaan doen en Anneloes zei, ik wil terug naar het dorp naar al mn vrienden!

P1020532DSC01357

Namens de dorps bewoners van Newarpani willen wij graag alle sponsors ontzettend bedanken voor deze steun. We hebben nu met onze eigen ogen gezien dat er heel veel daken zijn hersteld en nood onderkomens zijn opgezet van de gedoneerde golfplaten en dat is ongelovelijk goede steun vooral in de moessontijd.