Kinderhuis Hopeful Home

Kinderhuis Hopeful Home is recentelijk verhuist naar een huurhuis in Jhaukel, dit ligt 4 kilometer buiten Bhaktapur, deze eeuwenoude koningsstad ligt 13 kilometer ten oosten van Kathmandu en 1400 meter boven zeeniveau. Het centrale plein en de omringende gebouwen staan op de UNESCO monumenten lijst.

In Hopeful Home wonen ongeveer twintig kinderen van verschillende leeftijden tussen de vijf tot achttien jaar. De kinderen komen van arme gezinnen uit verschillende streken van Nepal. Hopeful Home geeft de kinderen onderdak en eten en biedt de kinderen de kans om naar school te gaan.

Het kinderhuis Hopeful Home is mede opgericht door Gopini Wosti. Gopini heeft de dagelijkse leiding in het huis. Dinesh is verantwoordelijk voor de boekhouding en daarnaast werkt er nog een kok in het huis.

Bekijk hier de website van Hopeful Home: https://hopefulhomenepal.org/home

Voor een overzicht van al onze projecten voor Hopeful Home, klik hier:

Dag Indeling

Bij het aanbreken van het eerste ochtendlicht, wordt het langzaam rumoerig in het kinderhuis en komen de kinderen één voor één hun bed uitrollen. De kinderen staan vroeg op en beginnen de dag met een bekertje zoete melkthee, wat in het Nepalees ‘chai’ heet. Voor dag en dauw wordt er in de keuken een start gemaakt met het koken van een grote pot rijst voor de eerste maaltijd van de dag.

De kinderen krijgen twee keer per dag het nationale gerecht ‘dhal bhaat’. Dit gerecht bestaat uit rijst met linzensoep en een klein beetje curry groenten. De eerste maaltijd krijgen de kinderen voordat zij naar school worden gebracht en de tweede maaltijd krijgen zij in het begin van de avond.

Voor elke maaltijd wordt er gebeden voor de Hindoegoden Shiva en Ganesh. Tijdens het gebed zitten de kinderen op de grond voor een houten altaartje en worden er een paar liedjes gezongen om de goden gerust te stellen. ’s Ochtends krijgen de kinderen een rode tika op hun voorhoofd, wat hun geluk en bescherming biedt voor de dag.

Na de eerste ‘dhal bhaat’ wordt het voor de kinderen tijd om zich klaar te maken voor school en komen de school uniformen uit de kast. Het is een hectische bedoening om alle kinderen op tijd aan te kleden. De oudere kinderen helpen de kleintjes bij de voorbereidingen om naar school te gaan. Snel wordt er nog even een zwarte poetsdoek over hun schoenen gehaald om de ergste stof eraf te halen en om half tien lopen de kinderen naar school. De school ligt op ongeveer 10 minuten lopen van Hopeful Home.

De kinderen gaan zes dagen in de week naar school en de zaterdag is een vrije dag. Het dragen van een schooluniform is verplicht. ’s Middags om een uur of vier komen de kinderen weer thuis en wordt er zittend op de grond ijverig gestart met het maken van het huiswerk. Aan het eind van de dag is er nog wat tijd over om te spelen.

Aan het begin van de avond staat de tweede ‘dhal bhaat’ klaar en daarna, als ze moe zijn, gaan de kinderen één voor één naar bed, het is tenslotte weer vroeg dag en begint het hele ritueel opnieuw.

De kinderen slapen in stapelbedden en met meerdere kinderen in één bed. In de wintertijd
is dit lekker warm. In de zomertijd is dit ook lekker warm, maar minder prettig. Op zaterdag is het ‘wasdag’ en worden niet alleen de kinderen gewassen, maar ook het hele huis wordt schoongeboend.

In de wintermaanden kan het heel koud zijn in het kinderhuis. Centrale verwarming of een haardvuur is er niet en een goede isolatie van het huis is in Nepal niet gewoon. In deze koude maanden zijn de kinderen verplicht om in huis een muts te dragen en ook al zijn de kinderen gewend om op blote voeten te lopen, hier en daar komen nu ook de sokken uit de kast. Verkoudheid zijn een alledaagse verschijning en tijdens de warme en koude seizoens wisselingen worden dikwijls meerdere kinderen ziek.

In Nepal kampt al jaren met een groot electriciteits probleem met als gevolg dat in de wintermaanden de electriciteit wordt afgesloten. Dit gebeurt een paar dagen in de week voor een paar uur per dag en veelal vanaf zes uur ’s avonds. Gelukkig heeft Hopeful Home sinds kort noodverlichting, maar het betekent wel dat het ’s avonds niet alleen koud is maar ook vrij donker. Als er geen school is, blijven de kinderen in het huis. Er is geen geschikte buiten speelplaats bij het huis, wat het moeilijk maakt om buiten speelactiviteiten te ontwikkelen.