Dagje uit met de kinderen van Hopeful Home – 2018

BEZOEK AAN HET LUCHTVAART MUSEUM

Tijdens het verblijf van Samantha en Alex in Nepal leek het ons leuk om voor de kinderen van Hopeful Home een dagje uit te organiseren. Gopini Wosti maakte de suggestie om naar het recentelijk geopende luchtvaart museum te gaan en dat leek ons een goed plan.
Voor de dag huren we een grote bus en de hele ochtend zijn de kinderen druk bezig met opmaken, haar mooi maken en zich aankleden in hun beste kleren. Om half elf zit eindelijk iedereen in de bus en zijn we klaar voor vertrek. Op het laatste moment wordt de muziek speaker de bus in gesleept. Deze gaat luid, erg luid en niemand die dat erg vindt. Op naar het ‘Aviation Museum’! Ram en Saraswati met hun dochter Prastuti en familie komen rechtsreeks naar het museum en ook de zoon van de buschauffeur gaat mee. Het museum is opgezet in een echt vliegtuig. De Airbush 330-300 heeft slechts acht maanden gevlogen voordat het een incident had op het vliegveld van Kathmandu in 2015. Het was moeilijk om het enorme vliegtuig van de startbaan te halen en daardoor was het vliegveld voor vier dagen gesloten.  Een piloot, CaptUpreti heeft het initiatief opgepakt om het vliegtuig te gebruiken voor een museum om zo jonge Nepalis enthousiast te maken voor de vliegvaart en jonge studenten te inspireren om een carrière te starten in deze snel groeiende sector. In het vliegtuigmuseum zijn heel veel verschillende model vliegtuigen opgesteld en luchtfoto’s opgehangen. Ook kunnen de kinderen in de cockpit een kijkje nemen en wordt er een film getoond waarin de ‘captain’ een uitleg geeft over de luchtvaart. Er staat ook een helicopter waar de kinderen in kunnen zitten. Al met al was het een groot succes en we hopen dat het een goede herinnering maakt voor de kinderen.

PIZZAS ETEN IN EEN RESTAURANT

Na het bezoek aan het vliegvaart museum heeft iedereen honger en zijn we naar een restaurant geweest aan de rand van Thamel voor het eten van pizza’s. Voor de in totaal 35 personen bestelden we 20 pizza’s en die gingen allemaal op. Het enige wat we vergeten waren op tafel te zetten, waren pepers en hete kruiden. Dat zijn de Nepalise kinderen wel gewend, maar wij westerlingen wat minder.

BEZOEK AAN DE ‘GARDEN OF DREAMS’

Na het eten van de pizza’s zijn we de weg overgestoken naar de ‘Garden of Dreams’, een neo-klassieke historische tuin in Edwardiaanse stijl in het midden van het centrum van Kathmandu. De tuin is begin 2000 gerestoreerd en tot zijn volle glorie terug gebracht, al is de tuin een stuk kleiner dan de originele tuin gebouwd in 1920. De tuin is prachtig aangelegd met drie paviljoenen, terrassen, een grote vijver, heel veel verschillende bloemen en bomen. Het is een oase en van rust en natuur in het midden van de drukke stad en maakt onderdeel uit van het culturele erfgoed van Nepal.

Bij aankomst hadden we een klein probleem omdat er geen kinderen waren toegestaan na 12 uur ’s middags. We wisten even niet wat we hoorden, want wij stonden daar met een groep van 25 kinderen. Nooit aan gedacht dat kinderen niet welkom zouden zijn in een tuin! Maar gelukkig, nadat we de manager plechtig hadden beloofd dat de kinderen zich
rustig zouden gedragen en dat we op de paden zouden blijven, mochten we toch naar binnen. En dat werd een succes. We zijn de hele tuin doorgelopen en genoten van de vele bloemen. De kinderen hebben kikkervisjes ontdekt in de vijver en kleine eekhoorntjes in de boom en op het gras. Iedereen kreeg een ijsje wat we lekker in het zonnetje hebben opgegeten en daarna was het tijd om naar huis te gaan. De dag was een zeer groot succes en we hopen dat het een mooie blijvende herinnering is voor de kinderen van Hopeful Home. Grote dank gaat uit naar alle sponsors!