Nieuwe matrassen, beddengoed en tapijt – 2018

Het was fijn om weer een bezoek te kunnen brengen aan de kinderen van Hopeful Home. De kinderen worden alweer zo groot. Na het warme welkom van Gopini Wosti en met de kinderen een praatje gemaakt te hebben, was het tijd om kleurboeken en potloden uit de tas te halen. Anneloes en Juliette, de dochters van Alex en Samantha, maakten al snel contact en werd er leuk samen gekleurd. Daarna ging de radio aan en was het tijd om te dansen. Na enige aanmoediging kwam iedereen los en was het een dolle boel.

Samantha nam de tijd om door het huis rond te lopen en samen met Gopini te bespreken welke hulp er het beste kan worden geboden. Het was niet zo moeilijk te zien dat de matrassen op de stapelbedden, bestaande uit dekens gevuld met katoen, nodig aan vervanging toe waren. In de tijd dat Samantha vrijwilligerswerk deed bij Hopeful Home, zo’n 13 jaar geleden, waren deze ‘matrassen’ al in gebruik. Ook het beddengoed was nodig aan vervanging toe, de gaten zaten erin en het zag er versleten uit. Tijd om te shoppen in de buurt van New Road waar alle groothandelaren te vinden zijn.

De volgende dag spraken we af bij New Road gate. Samantha, Anneloes, Gopini, Krishna en de leraar, die de kinderen helpt met huiswerk, waren van de partij om de spullen in te slaan en er voor te zorgen dat alles naar Hopeful Home wordt gebracht. Eerst kijken we naar warme twee-persoons dekens, daarin is een groot verschil in prijs en kwaliteit. De dekens zijn heerlijk zacht en Anneloes kruipt er lekker in en de winkeleigenaar schijnt dat niet erg te vinden. We besluiten om tien iets duurdere maar goede kwaliteit dekens te kopen, deze zijn heerlijk warm. Daarnaast kopen we zes goedkopere dekens die gebruikt kunnen worden samen met de dekens die Hopeful Home al in huis en die nog steeds goed zijn om onder te slapen. Ook kopen we heel
wat meters stof voor nieuwe matras lakens. Matras overtrek kennen ze niet echt in Nepal, er wordt gewoon een stuk laken op maat geknipt en over het matras gelegd. De dekens worden uit het magazijn opgehaald en er wordt een klein busje geregeld om alles in te vervoeren.

Ondertussen winkelen wij door en kopen we kussens met hoezen voor in de ‘bibliotheek’ van Hopeful Home. Na schooltijd zitten de kinderen op de grond om huiswerk te maken in deze ruimte. In de wintermaanden is dat erg koud. Nu kunnen de kinderen op kussens zitten en is dat een stuk comfortabeler. Dus laden we 25 platte kussens het busje in. We kopen ook nog lichtblauwe en donkerblauwe stof voor schooluniformen voor twee scholen in Nuwakot, waar kinderen uit de laagste Dalit kaste naar school gaan. Anneloes en Samantha gaan voorin de bus en Krishna en de leraar kruipen achterin waar nog net ruimte is om te zitten. Gopini rijdt er met haar scooter achteraan.

We rijden door het drukke verkeer naar Bhaktapur en stoppen bij de winkel waar we 16 nieuwe matrassen kopen. Voor het eerst zullen de kinderen slapen op een heus matras en daar zijn ze super blij mee. Ook slagen we bij dezelfde winkel voor hoofdkussens met kussenslopen en we kopen 32 stuks, voor elk bed twee kussens want de kinderen slapen met twee of soms zelfs drie kinderen in één bed. De winkel verkoopt ook tapijt en daar zijn we ook naar op zoek.

We bekijken de verschillende kwaliteiten voor het tapijt, ook hier is een enorm verschil in prijs en kwaliteit. Ons budget is niet supergroot meer, dus we kiezen voor een stevig maar goedkoop tapijt. Krishna kiest voor een grijze kleur voor de jongens slaapkamer en Gopini kiest voor rood voor de meiden. Gopini is bereid om het tapijt samen met de grotere jongens van Hopeful Home te leggen, maar de winkel biedt voor 20 Euro extra de service om dit te laten doen en daar gaan we voor. Dan weten we zeker dat het goed op maat wordt geknipt en wordt gelijmd.

Als allerlaatste kopen we een nieuwe strijkbout voor het huis. Krishna had ons verteld dat het strijkijzer stuk was. Ik vroeg nog of ze een strijkplank nodig hadden, maar Krishna vertelde dat de bovenkant van de kast wordt gebruikt om de school shirts op te strijken.

Na een lange maar succesvolle dag gaan Samantha en Anneloes in de taxi terug naar het hotel en de anderen klimmen terug in het busje en brengen de dekens etc. naar Hopeful Home. Een paar dagen later worden de matrassen, kussens en tapijt afgeleverd. Het tapijt is prachtig mooi gelegd en is zoveel beter dan een koude cementen vloer.

We kunnen het niet genoeg benadrukken, maar ook hier gaat onze dank uit naar onze sponsors. Kleine beetjes helpen zoveel in een land als Nepal. Slaap lekker, lieve kinderen van Hopeful Home.