Picknick Dakshinkali – 2007

Lang gepland en nu toch van gekomen. Laxmi Support nodigt alle Hopeful Home kinderen uit voor een picknick dag buiten de stad. Als picknick plaats wordt Dakshinkali uitgekozen. Dakshinkali is een tempel en een zeer heilige plaats voor de Hindoe-religie. Veel Nepalezen brengen hier offers en bidden voor de machtige moedergodin ‘Kali’. Kali is één van de belangrijkste goden in Nepal en India.

Foto 1 picknick HH 2007
Onder hoge bomen en naast de tempel is een ruime picknick gelegenheid, waar op zaterdag veel families en groepen van school komen om de dag in de buitenlucht door te brengen. Het is een groot succes, maar daar gaat wel enige voorbereiding aan vooraf.

Foto 2 picknick HH 2007
Samen met Gopini en Kabita van Hopeful Home zijn we een middag op stap geweest om alle boodschappen in te slaan. Eerst naar de groentenmarkt voor de aardappelen, wortelen, bloemkool, tomaten en andere groenten en onderweg naar huis, langs de straatverkopers om mandarijnen in te slaan. Ook nog langs de lokale winkel om rijst, olie, bisquits, frisdrank en allerlei andere benodigdheden aan te schaffen en als laatste ’s ochtends vroeg langs de slager om twaalf kilo geitenvlees op te halen. Het boodschappenlijstje is afgewerkt en we kunnen gaan!

Foto 6 picknick HH 2007
Dakshinkali ligt twee uur rijden van het weeshuis en daarom hebben we een grote bus afgehuurd om alle kinderen heen te brengen. ’s Ochtends zeven uur vertrekken we en het hele weeshuis is in rep en roer. Iedereen trekt zijn beste kleren uit de kast en de bus wordt volgeladen met kookpotten, hout voor het vuur, en alle boodschappen.

De oudere jongens komen met grote geluidsboxen aanzetten, die moeten ook mee. Wij halen onze wenkbrauwen op en vragen ons af of dat wel geschikt is voor een picknick. Maar bij aankomst wordt alles duidelijk en het blijkt dat alle andere groepen picknickers ook grote geluidsboxen hebben meegenomen en die staan allemaal voluit. De picknick plaats wordt dan ook overstelpt met Nepaleze disco muziek en de kinderen vinden het prachtig! Wij halen onze schouders op en denken: ‘Okay, welkom bij het Nepaleze idee van een picknick!’

Foto 7 picknick HH 2007
Nog net op tijd vinden we ook voor onze groep een geschikte picknick plaats. De kleden worden uitgespreid op de grond en de muziekboxen worden aangesloten op het lokale netwerk. Wij halen badminton rackets en een paar voetballen uit onze tas en al snel wordt er gespeeld, gelachen en gedold.

De hele ochtend wordt de groente gesneden en het geitenvlees gekookt voor in totaal zo’n 55 mensen. Dat is een hele klus, maar de kinderen worden zoet gehouden met thee en bisquits. Rond het middaguur is het eten klaar en iedereen neemt plaats in een grote kring op de grond of op het muurtje. Er wordt gesmuld en al snel zijn de potten leeg en de maagjes vol.

Foto 8 picknick HH 2007
’s Middags is het tijd voor de dansvoorstelling. De volume uit de geluidsboxen wordt opgekrikt en een paar dappere jongens geven een sublieme dans act! Er wordt geklapt en aangemoedigd en het is mooi om te zien hoe deze jongens de danspassen nadoen van de beroemde Indiaase Bollywood films.

Daarna is het tijd om naar huis te gaan. De picknick plek wordt opgeruimd en iedereen stommelt de bus weer in voor de twee uur durende terug reis. Al snel vallen de meeste kinderen in slaap en met een tevreden en blij slapend kind op ons schoot, doen wij ook even onze oogjes toe.

Laxmi Support dankt alle donateurs hartelijk voor het mogelijk maken van deze fantastische dag!