Sponsoring Tihar Festival – 2019

Laxmi Support heeft dit jaar het Tihar festival voor de kinderen van Hopeful Home gesponsord. Tihar is een vijf-daags Hindu festival, wat voornamelijk in Nepal en sommige delen van India wordt gevierd. Het is het tweede grootste festival van het land en wordt ook wel het ‘festival van de lichtjes’ genoemd, omdat ’s avonds binnen en buiten vele lichtjes worden aangestoken. Het festival is bijzonder omdat niet alleen goden en ouderlingen worden geëerd, maar ook dieren, zoals de kraai, hond en koe.

Gopini Wosti maakt de zakjes klaar met noten, rozijnen, snoepjes etc om aan de kinderen van Hopeful Home uit te delen.

Op de avond van de derde dag wordt dank uitgebracht aan Laxmi, de Godin van de Welvaart, door het branden van olie lampjes en kaarsjes voor de ramen en deuren om zo welvaart en geluk te verwelkomen in huis. Op deze dag worden ook liedjes gezongen en gaan de kinderen langs de deuren om eten en geld op te halen.

De vijfde dag en laatste dag van het festival wordt ‘Bhai Tika’ genoemd, waarbij de zussen een ’tika’ op de voorhoofden van de broers aanbrengen om hen zo een lang leven toe te wensen en hen te bedanken voor de bescherming die zij bieden. De zussen volgen een traditioneel ritueel, waarbij druppels olie op de vloer en in het haar van de broers wordt gesprenkeld, gevolgd door het aanbrengen van een zeven-kleurige ’tika’ op de voorhoofden van de broers. Daarna krijgen ook de zussen een tika en worden er geschenken uitgedeeld. Dit ritueel wordt uitgevoerd ook al is de broer jonger of ouder dan de zus. Degene die geen broer of zus heeft, krijgt een ’tika’ van vrienden of familie. Dit festival versterkt de band tussen broers en zussen.

Hier wordt ‘roti’ klaargemaakt in de keuken, een speciale lekkernij voor Tihar.

Om Tihar voor de kinderen van Hopeful Home tot een succes the maken, is Ram van Laxmi Support samen met Gopini Wosti, Krishna en nog een paar andere kinderen van Hopeful Home op stap geweest om boodschappen in te slaan.

Zo hebben ze twee zakken rijst van in totaal 50 kilo, 6 kilo suiker, olie, thee, vlees, bloemen, fruit, aardappelen, diverse soorten groenten, kokosnoten, frisdrank, shampoo, conditioners, nieuw ondergoed voor alle 24 kinderen, en nog veel meer ingekocht. In totaal hebben we voor £490 aan spullen ingeslagen en daar hebben ze in de komende weken ook nog veel profijt van.

Op de vijfde en laatste dag van Tihar krijgen alle kinderen een tika op hun voorhoofd, bloemenkrans en een bord vol lekker eten.

De kinderen van Hopeful Home waren zeer blij met deze spullen en dat maakte hun Tihar voor dit jaar een zeer geslaagd festival. Graag willen we alle sponsors hartelijk danken voor deze hulp.