Tandarts behandeling 26 kinderen – 2008

De laatste tandarts aktie van Laxmi Support is alweer twee jaar geleden, dus hoog tijd om opnieuw de kinderen van Hopeful Home mee te nemen naar de ‘National Dental Hospital’ in Kathmandu. De National Dental Hospital is een groot gebouw in het centrum van de stad, welke speciaal ingericht is voor tandartsen. De controle is gratis en de nabehandelingen zijn betaalbaar, maar belangrijker is dat de tandartsen ervaren en goed opgeleid zijn en de praktijk schoon en efficient is georganiseerd.

Foto 1 tandarts 2008
De eerste ronde hebben we 11 kinderen van school opgehaald en met twee taxi’s heengebracht. Het rijden in de taxi is dolle pret voor de kids en het is altijd een spannende race door de drukke straten om als eerste bij de tandarts aan te komen. Voor de tweede ronde hebben we 15 kinderen meegenomen, waar we drie taxi’s voor nodig hadden.

In het ziekenhuis is het een hele klus om alle controles en behandelingen van de kinderen bij te houden. Na inschrijving bij de receptie worden de kinderen over meerdere tandartsen verdeeld, welke op de derde en vierde verdieping van het gebouw zijn gevestigd. De kinderen nemen gewillig plaats in de verschillende wachtruimtes en wachten met enige spanning op wat komen gaat.

Foto 3 tandarts 2008
Na de controles wordt meteen overgegaan op het vullen van de gaatjes of andere behandelingen. De mond hygienistes bevinden zich op de begane grond, met als resultaat dat na een uurtje de Hopeful Home kinderen zijn verspreid over het hele ziekenhuis en ondertussen loopt Samantha de verschillende verdiepingen af om te checken of het goed gaat met de kids en om rekeningen te betalen bij de verschillende ‘cash counters’. Gelukkig zijn de kids heel braaf en dapper en wacht iedereen zonder mopperen tot iedereen klaar is en we met z’n allen op weg naar huis kunnen. Eenmaal terug in de taxi’s komen de stoere verhalen los en is het voor iedereen weer een hele opluchting dat het achter de rug is.

Foto 4 tandarts 2008
In totaal hebben we 26 kinderen naar de tandarts gebracht voor controle en nabehandeling. Even wat cijfers: 28 gaatjes zijn gevuld, 5 tanden zijn getrokken en 8 gebitjes zijn schoon gemaakt door de mond hygienistes. Al lijkt de Laxmi Support actie geslaagd door dit groot aantal behandelingen, hebben we nog eens uitgelegd dat de kinderen in het kinderhuis beter moeten poetsen met als hoop dat bij de volgende tandarts aktie alle kinderen na controle geen nabehandeling nodig hebben. Maar ja, het blijven kinderen, in ieder geval zijn de gebitjes nu weer schoon en opgeknapt en daar zijn we blij mee.

Laxmi Support dankt alle donateurs hartelijk voor het mogelijk maken van deze geweldige aktie! Speciale dank gaat uit naar de basisschool Het Baken in Purmerend, die met een sponsorloop ter ere van het 20-jarig jubileum van de school een nuttige bijdrage hebben geleverd aan Hopeful Home. De website van de school is: www.hetbakenpurmerend.nl