Vernieuwing electriciteit – 2011

Bij een bezoek aan Hopeful Home wordt ons al gauw duidelijk dat het met de verlichting niet best is gesteld. De kok in de keuken heeft een klein lampje om bij te koken en daar moet hij het mee doen. Nepalezen zijn zeker geen klagers en dat enkele kleine lampje doet prima werk. Maar na enig aandringen vindt de kok het wel fijn als er wat meer verlichting in de keuken zou komen. En daar begint het mee.

Foto Electrics HH 1 Foto Electrics HH 5
Samen met Gopini Wosti bekijken we kamer voor kamer de status van de verlichting. Badkamers, buitenverlichting en trapopgang worden ook meegenomen en als snel hebben we een waslijst aan wensen en verbeteringen. Er wordt een grote zak vol electriciteits spullen aangeschaft: spaarlampen in diverse maten, fittingen, dekseltjes, tape, stopcontacten…van alles zit erbij en dat moet de klus toch klaren.

Foto Electrics HH 4 Foto Electrics HH 3
De electricien gaat aan de slag en krijgt grote belangstelling van de oudere jongens. Maar wat graag bieden ze assistentie en reiken ze de benodigdheden aan en verzamelen ze al het oude materiaal. In elke slaapkamer komen twee lichtpunten te hangen en dat moet genoeg wezen. Als we het onderwerp ‘leeslampjes’ aansnijden, wordt dit vanwege te hoge kosten van de hand gedaan. Het blijven kinderen, die veelal onnodig het licht laten branden wat zou leiden tot een te hoge electriciteitsrekening. ‘Fair enough’, twee lichtpunten per kamer is het.

Oude TL-verlichting wordt van de plafonds verwijderd en nieuwe spaarlampen worden opgehangen. Kapotte stopcontacten, die in sommige gevallen met tape aan de muur hangen, worden vervangen. Plastic dekseltjes worden gebruikt om electriciteitsgaten in de muren mee af te dekken.

Foto Electrics HH 2
Bij het vervangen van de stopcontacten zitten de jongens er met hun neus bovenop om te checken hoe de draadjes precies moeten worden gemonteerd. Inene willen ze later allemaal electricien worden! Veel lichtpunten in het huis krijgen nieuwe spaarlampen maar de deksel ontbreekt en dat zit ons toch niet lekker.

Graag willen we de klus volledig afmaken en daar hoort een mooie deksel bij. Na herhaaldelijk aangeven dat we nieuwe dekseltjes willen aanschaffen haalt Gopini inene een doos tevoorschijn met daarin mooie glazen koepeltjes die sinds de verhuizing van een paar jaar geleden nog niet eerder zijn opgehangen. Daar is iedereen blij mee en krijgt het huis nieuwe lampen met een mooi bollentje erover.

Foto Electrics HH 6 Foto Electrics HH 7 Foto Electrics HH 8
Na een dag schroeven, draaien, passen en meten is alles gefixt en is het huis niet alleen beter verlicht maar zeker een stuk veiliger voor de kinderen.

Namens Hopeful Home en Laxmi Support danken wij alle donateurs hartelijk voor deze donatie!