Politieke historie van Nepal

POLITIEK NEPAL KENT ROERIGE TIJDEN

Nepal, ingesloten tussen China en India, is nog steeds één van de armste landen ter wereld en daardoor voornamelijk afhankelijk van inkomen van toerisme en hulpverlening. De koning van Nepal was tot 1990 een absolute monarchie maar Koning Birendra heeft na
een referendum Nepal omgevormd tot een parlementaire democratie. De problemen tussen de verschillende politieke partijen leidde echter tot een tien jaar durende burgeroorlog. In 2005 probeerde de koning de macht naar zich toe te trekken door het parlement naar huis te sturen. Maar politiek Nepal kent roerige tijden en uiteindelijk is in 2008 de monarchie compleet afgeschaft en werd Nepal officieel omgevormd tot een Republiek (bron: Wikipedia).

 Sindsdien is er veel onenigheid tussen de politieke partijen. Na de destructieve aardbeving van april 2015, leidde de politieke onstabiliteit tot een vijf maanden durende blokkade van de Indiase grens en een zeer trage uitvoering van de noodzakelijke hulpverlening aan de slachtoffers van de aardbevingen van 2015. De eerste uitbetaling aan de getroffen families is pas anderhalf jaar na de catastrofe uitgevoerd.

Op 25 februari 2018 is K.P. Sharma Oli, communist leider, officieel uitgeroepen tot nieuwe president van Nepal. The linkse alliantie, gedomineerd door Oli’s Communistische partij (Unified Marxist-Leninist) en de Communistische Partij van Nepal (Maoist Center) domineert nu het land (bron: The Diplomat, artikel 25 february 2018) en men hoopt dat dit stabiliteit en vooruitgang brengt.