Het Tihar festival is een van de belangrijkste festivals in de hindoe-religie en het wordt ook wel het ‘festival van de lichtjes’ genoemd. Het festival duurt vijf dagen en op de eerste dag wordt de kraai vereerd, op de tweede dag de hond en op de derde dag de koe. De dieren krijgen een rode tika op hun hoofd en een bloemenkrans van oranje bloemen om hun nek. Erg leuk om de versierde honden en koeien in de straten te zien lopen. Bij de kraai gaat dit lastig en daarom wordt deze vereerd met bordjes eten op de daken van de huizen.
De vierde dag is een van belangrijkste dagen omdat op deze dag de Laksmi godin, de godin van de welvaart, wordt vereerd. In elk huis wordt er een baan van bruine verf op de vloer geschilderd van de voordeur tot aan het altaar. ’s Avonds worden op deze baan kaarsjes en olielampjes van klei aangestoken, zodat de Lakshmi godin de weg naar het altaar kan vinden. De kinderen gaan langs de huizen om liedjes te zingen in ruil voor wat geld, een geliefde bezigheid voor de kinderen van Hopeful Home.
De vijfde dag en laatste dag van het Tihar festival is de dag waarop de broers worden vereerd door de zussen van de familie. Er wordt een grote maaltijd bereidt van rijst, groenten, pittige salade, geiten en kippenvlees. Frisdrank is een traktatie samen met een bord vol noten, kokos en chocolade snoepjes. De jongens in Hopeful Home krijgen van de meisjes een lange tika op hun voorhoofd in diverse kleuren en een bloemenkrans. Het is een prachtige ceremonie wat de band tussen de kinderen versterkt en de sfeer in het huis was dan ook vrolijk en ontspannen.
Laxmi Support was gevraagd om het Tihar festival in Hopeful Home te sponsoren en dat hebben we natuurlijk gedaan. Samen met Gopini Wosti, Keshab en Shiva zijn we op stap geweest naar ‘New Bus Park Road’ om de boodschappen in te slaan. Deze naam ‘New Bus Park Road’ belooft voor ons niet veel goeds. De bussen in Nepal zijn groot, luid toeterend en laten vooral vieze uitlaatgassen achter. Het was een enorme lange lijst van benodigdheden. We begonnen onze tocht bij de groentenmarkt, wat nog goed te doen was. We hebben kilo’s bloemkool, aardappels, knoflook etc ingeslagen en dit wordt allemaal in een grote zak gestopt en vervolgens op de rug van de kok naar Hopeful Home gedragen. Bewonderswaardig om te zien hoe de Nepalezen zo hun boodschappen doen.
We vervolgen onze tocht langs de vele kraampjes en stallentjes op de beruchte weg met de vele auto’s en bussen. Er is geen stoep, zoals wij gewend zijn, maar we lopen langs de kant van de weg met aan de ene kant het drukke verkeer en aan de andere kant de kraamverkopers en straatventers. We kopen van alles, plastic bloemenkransen, kokosnoten, tika poeder in allerlei kleuren. Na een uur shoppen op de drukke weg zijn we allemaal moe van de drukte, de herrie en de vuile lucht en wordt het tijd om de boodschappenlijst af te ronden. We belanden bij een winkel waar echt van alles te koop is en de planken liggen vol met spullen. Gopini somt haar waslijst op en de verkoper weet alles snel te vinden in deze chaos. Al snel ligt de toonbank vol met boodschappen, kruiden, snoepjes, olie, noten en nog veel meer. Gauw wordt er aan de overkant nog een zak appels ingeslagen en dan is het tijd om moe maar voldaan op huis aan te gaan.
Op de vijfde en tevens laatste dag van het Tihar festival wordt de maaltijd bereid. Het is een drukke dag in Hopeful Home en Gopini was s’ ochtends al om vijf uur op stap om de verse spullen in te slaan, zoals het vlees en de bloemen voor de bloemenkrans. De jongens helpen een handje mee in de keuken om de kruiden fijn te malen die vervolgens door het vlees worden gemengd.
Laxmi Support heeft voor alle kinderen een cadeautje meegenomen. Voor de meisjes een haarkam, haarspeldjes en een leuk chinees portomoneetje en voor de jongens scrabble en monopoly kaartspellentjes, memory en mastermind.
Als het eten is bereid en de offerschalen zijn gevuld met noten, kokos, snoepjes en fruit begint de ceremonie van de broers. De jongens zitten in een cirkel op de grond en de meisjes lopen er drie keer omheen. Vervolgens wordt de Lakshmi godin, die in het midden van de cirkel een plekje heeft gekregen, vereerd waarna het geven van de kleurige tika aan de jongens kan worden gegeven.
Zeven verschillende kleuren worden netjes op het voorhoofd gestipt en als laatste krijgen Alex en Samantha ook een tika. Samantha’s voorhoofd is abnomaal westers lang dus dat worden wel tien kleurige stippen. Daarna worden de bloemenkransen uitgereikt en komt de ceremonie tot een einde. Het is een bijzonder moment en de sfeer is sereen en blij. En dan eindelijk is het zover en wordt de frisdrank uitgedeeld en krijgen de kinderen een bord vol van al het lekkere eten. Het is smullen geblazen.
Namens Hopeful Home en Laxmi Support danken wij alle donateurs hartelijk voor deze donatie.