Muur bouwen achter en naast school – 2007

Begin december 2007 zijn we gestart met het bouwen van de muur achter en naast de Annapurna Primary School. Doordat de muur bescherming biedt tegen de rivier, die achter de school stroomt, biedt de nieuwe muur een veiligere speelomgeving voor de kinderen.

Foto 5 muur bouwen APS 2007
De nieuwe muur sluit aan op de al bestaande muur voor de school. De bestaande muur is met twee lagen blokken verhoogd. Er wordt ook een metalen poort geplaatst zodat het schoolterrein geheel wordt omheind. De betekenis van ‘onbevoegden’ in Nepal is veelzijdig, want niet alleen kunnen de dronkaards niet meer zo gemakkelijk een dutje doen achter de school, maar ook voor de loslopende buffels is de toegang tot het schoolterrein moeilijker gemaakt.

Foto 4 muur bouwen APS 2007
Het aanleveren van de materialen:
Na het samenstellen van het werkteam kopen we de materialen in en zorgen we ervoor dat alles op tijd bij de school wordt afgeleverd. De zakken cement worden met de tractor aangeleverd en gedurende het project in de school opgeslagen. Achter de school worden stenen gestort, die gebruikt worden voor de fundering van de muur. Ook hebben we zand en klein gesteente nodig om cement mix van te maken. Als laatste bestellen we in totaal 725 cement blokken om de muur mee op te metselen. Nu kan het karwei beginnen!

Foto 3 muur bouwen APS 2007
Voor het aankopen van de trucks zand en klein gesteente moeten we naar een vallei aan de rivier wordt al gauw duidelijk dat hier zwaar arbeid wordt verricht. Aan de rand van de rivier scheppen arbeiders de materialen in zakken om vervolgens op de rug van de mannen en vrouwen naar de sorteerplaatsen over te brengen. De stenen worden op maat gesorteerd en arbeiders hakken grote stenen in kleinere maten. Trucks komen aanrijden om met het gesteente te worden ingeladen. Met de schep wordt de truck gevuld, geen machine komt eraan te pas en letterlijk alles gebeurt met de hand.

Foto 7 muur bouwen APS 2007

Het team kan aan de slag:
Het werkteam bestaat uit vier tot vijf personen en zijn oude bekenden van ons. Al eerder hebben ze voor Laxmi Support gewerkt en hun kinderen zijn studentjes van de Annapurna Primary School. De motivatie is dan ook hoog en er wordt tien dagen lang hard gewerkt om de klus te klaren.

Eerst wordt er een geul gegraven waar de fundering in wordt gelegd. Grote stenen worden op maat gehakt en aan elkaar gemetseld om zo een stevige ondergrond te creëren. Als laatste wordt er op de ondergrond een cementlaag aangebracht, waarna de blokken kunnen worden opgemetseld. Dit gaat rap en het team gaat als een speer. De school heeft nog een oude poort op voorraad, welke nu mooi van pas komt. De poort wordt aan de zijkant van de school geplaatst en af is het project!

Foto 6 muur bouwen APS 2007
Een paar dagen nadat het project was afgerond, komt Laxmi langs met een grote mand vol met mandarijnen op haar rug. Laxmi is een enthousiast lid van ons werkteam geweest en haar dochter is ook student op de school. Met de mand mandarijnen gaat Laxmi langs de huizen om te verkopen. Die kans kunnen we niet voorbij laten gaan en we hebben 100 stuks mandarijnen van Laxmi gekocht om de kinderen mee te trakteren. Het is een prachtig gezicht om de kinderen op de binnenplaats van de school te zien smullen!

Laxmi Support dankt alle donateurs hartelijk voor het mogelijk maken van de realisering van dit project.

Foto 2 muur bouwen APS 2007