Renovatie project – 2006

In april 2006 is gestart met het renovatie project van de Annapurna Primary School in Pokhara. Het renovatie project is door familie, vrienden en collega’s van Koninklijke Ahold N.V. gesponsord. Ook heeft Koninklijke Ahold N.V. als bedrijf een financiële bijdrage geleverd aan de realisering van dit project. Zonder deze steun vanuit Nederland had de Annapurna Primary School nooit zo mooi opgeknapt kunnen worden en daarom dankt Laxmi Support iedereen hartelijk.

Onze dank gaat ook uit naar Tilak Chettri, eigenaar van het Kiwi Guesthouse in Pokhara. Tilak heeft veel hulp geboden om het project op een goede manier uit te voeren.

Het pleisteren:
Allereerst werd het schoolgebouw van binnen en buiten gepleisterd. Voordat het pleisteren kon beginnen, werden de materialen bij de school afgeleverd. Grof zand werd in trucks gebracht en handmatig werd de truck leeggeschept. De cementzakken werden met de tractor gebracht.

Foto renovatie pleisteren school
De achterkant van het schoolgebouw was nog niet eerder gepleisterd. Daarom moest op deze muur een aantal lagen pleistermateriaal worden aangebracht. Begonnen werd met het pleisteren in de klaslokalen. Op de grond van het klaslokaal werd met behulp van water de materialen samengevoegd om vervolgens met een spatel op de muren te worden gegooid. Daarna werd het materiaal over de muur gladgestreken. Een hele klus en daarom hadden we al gauw een team van acht mensen aan het werk.

Het schilderen:
Na het pleisteren van de school is het gebouw door twee schilders in tien dagen van binnen en buiten geschilderd. De verf voor de muren bestond uit een poeder. De poeder werd met water aangelengd en met een borstel op de school gesmeerd. Een aantal ramen waren niet voorzien van houten luiken en daarom hebben we eerst houten luiken laten plaatsen. De deuren, raamkozijnen en luiken werden met de kwast fris blauw geschilderd en de metalen staven in het raamkozijn kregen de zilveren kleur.

Foto renovatie schilderen school
Een rode rand is onderaan aangebracht voor het opspattende water in het regenseizoen. Om de muren op te vrolijken zijn de nationale symbolen geschilderd, zoals de vlag, de buffel en de pauw. De naam van de school is op de zijkant geschilderd. Ook het schilderen was een hele klus, maar het resultaat mag er wezen. Zie hieronder de voor en na situatie van de school.

Foto renovatie Annapurna oud Foto renovatie Annapurna nieuw
Toilet bouwen en watertank repareren:
Naast de school is het oude toilet vervangen door twee nieuwe toiletten. De nieuwe toiletten zijn ruimer en voorzien van een waterkraan, wat het schoonhouden van de toiletten vergemakkelijkt. Hieronder ziet u links een foto van het oude toilet en rechts een foto van de nieuwe.

Foto renovatie oud toilet Foto renovatie nieuw toilet
Voordat het nieuwe toiletgebouw kon worden afgemaakt, moest er eerst worden voldaan aan een ritueel uit de Hindoe-religie. Een kip werd geslacht en de deurkozijnen van het toilet werden besprenkelt met het bloed van de kip. Daarna kreeg iedereen een tika op het voorhoofd gedrukt. In ieder geval weten we nu zeker dat het nieuwe toiletgebouw lang zal blijven staan!

Foto renovatie offering toilet
Ook de betonnen watertank is gerepareerd en een kraan is aangebracht. Nu kunnen de kinderen de hele dag door water drinken. Op de betonnen watertank is een nieuwe tank geplaatst om het water naar de twee kranen in de toiletten te laten stromen.

Netten plaatsen en grond ophogen:
Achter de school stroomt een smalle rivier. De grond lag aanzienlijk lager dan de school en bestond uit kuilen en er lag afval. Om de grond te kunnen ophogen, hebben we eerst netten geplaatst, welke werden opgevuld met stenen. De stenen werden aangeleverd in trucks en met de hand uit de truck gerold.

Foto renovatie stenen op maat maken
Het werken met de stenen was een zwaar karwei. De stenen werden met de hamer op maat geslagen om te passen in de netten. De netten hebben we, na het indienen van een aantal aanvragen, ter beschikking gesteld gekregen van de gemeente Pokhara! Na het plaatsen van de netten is de grond achter de school aanzienlijk opgehoogd.

Ceremonie en het uitdelen van schooltassen en lesmaterialen:
Na de verbouwing van het schoolgebouw heeft het schoolcomité een Nepaleze ceremonie georganiseerd om hun dank te uiten voor de steun uit Nederland. Tilak Chettri, de ouders van Samantha en Samantha werden die dag in het zonnetje gezet. Er waren veel genodigden en er werd een toespraak gehouden door het hoofd van de school.

Dit keer bleef het niet bij een enkele rode tika op het voorhoofd, maar het hele gezicht werd vol gesmeerd met de rode poeder. Ook kregen zij vele bloemen en een certificaat als dankbetuiging. Het was een bijzondere ervaring van de Nepaleze cultuur, een dag om niet snel te vergeten!

Foto renovatie uitdelen schooltassen
Graag wilden we de kinderen ook in het zonnetje zetten. En dat was gelukt! Op de dag van een ceremoniële bijeenkomst hebben we alle kinderen een schoolrugzak gegeven, elk gevuld met schriften en een etui met schrijfmaterialen. Ook hebben we lesboeken en lesmateriaal, zoals schriften en potloden, gegeven. De blijde kindergezichtjes met hun stralende ogen maakten onze dag als een prachtige dag!

Goed nieuws is dat na het renovatie project het aantal leerlingen is verdubbeld! Ook is het aantal klassen uitgebreid. Er is nu een peuterklas en een groep één en twee. Laxmi Support dankt alle donateurs hartelijk voor de realisering van dit project! Zonder deze hulp had het hele project nooit van de grond gekomen. Erg bedankt allemaal.

Foto renovatie ceremonie 1