Schooluniform en schooltrui – 2008

Voor de 35 leerlingen van de Annapurna Primary School in Pokhara hebben we schooluniformen laten maken. Voor deze school hebben we besloten om twee paar uniformen te geven, zodat als één uniform moet worden gewassen, het andere kan worden gedragen. De blauwe schooltrui hebben we bij verschillende winkeliers in het centrum van Pokhara ingekocht. Doordat we in totaal 70 stuks in verschillende maten, 35 voor de school in Bettyani en 35 voor de school in Pokhara, nodig hebben, zijn we heel wat winkels langs gegaan om het aantal bij elkaar te krijgen. Uiteindelijk hebben we een winkelier gevonden, die een eigen fabriek voor het maken van schooltruien heeft, en dat was ons geluk.

Foto 2 uniformen APS 2008Foto 1 uniformen APS 2008
Een bekwame kleermaker hebben we gevonden in het centrum van Pokhara. De zaak is iets meer dan een meter breed en een paar meter lang, waar drie naaimachines en een tafeltje om te strijken achter elkaar staan opgesteld. De eerste naaimachine staat buiten op de stoep om het winkeltje wat meer ruimte te geven.

De kleermaker, Mamkasi Master, is met ons meegegaan naar de school om alle maten van de kinderen op te meten. De kinderen van de Annapurna Primary School komen van arme gezinnen en dragen geen schooluniform. Ze vinden het dan ook zeer spannend om voor de klas te komen om zich op te laten meten door een professionele kleermaker. Bij een stoffenzaak hebben we alle stoffen ingeslagen en naar de Mamkasi Master overgebracht.

Het werk kan beginnen, maar het loopt vertraging op. Nepal heeft te kampen met een groot elektriciteits tekort, waardoor vele uren per dag en zo’n vier tot vijf dagen in de week de elektriciteit wordt afgesloten. Met als gevolg dat Mamkasi Master werkt in het licht van een brandende kaars en niet voldoende de tijd heeft om de uniformen te strijken. Maar de laatste paar dagen wordt er hard gewerkt om alles op tijd af te krijgen en ongestreken uniformen zijn voor ons, gezien de omstandigheden, goed genoeg.

Foto 3 uniformen APS 2008
Op de dag van de uitreiking gaat de Mamkasi Master mee naar de school om te helpen met uitdelen. Het is nog een hele klus om de juiste naam en de juiste maat shirt, broek of rok bij elkaar te zoeken, maar uiteindelijk hebben we alles voor elkaar. De kinderen zijn razend enthousiast en per klas worden ze in het ‘kantoor’ geroepen om de uniformen op te halen. Het is een prachtige dag en eenmaal terug in de klas wordt meteen het schooluniform en schooltrui aangetrokken.

Foto 4 uniformen APS 2008
Laxmi Support dankt alle donateurs hartelijk voor het mogelijk maken van deze aktie!