Vernieuwing dak – 2006

In december 2006, vlak voor de Kerst, is gestart met het vernieuwen van het dak van de Annapurna Primary School. Het oude dak was meer dan twintig jaar oud. In de loop der jaren waren de tinnen platen erg roestig geworden en hier en daar waren er gaten ontstaan. Tijdens een fikse regenbui bleven de klaslokalen niet droog. De oude tinnen platen waren op een houten constructie bevestigd en ook deze was niet stevig genoeg. Voor aanvang van het project kregen de kinderen ‘bouwvakantie’ en de klus kon beginnen.

Foto renovatie dak verwijderen hout
Het verwijderen van het oude dak:
Eerst werden de oude tinnen platen in de lege klaslokalen naar beneden gegooid en later volgde de houten constructie. Binnen twee dagen was het gehele oude dak in de klaslokalen verdwenen en kon een begin worden gemaakt aan het bouwen van het nieuwe dak. De klus gebeurde secuur, omdat er al minder ruimte overbleef om over te lopen. Uiteindelijk waren het slechts de schoolmuren waarop de werklui konden balanceren.

Foto renovatie dak geen dak 1
Het plaatsen van de nieuwe metalen constructie:
De oude houten constructie werd vervangen door een constructie van metalen buizen. Op de grond voor de school werden de buizen aan elkaar gelast en op het schoolgebouw werd de metalen constructie in elkaar gezet. Deze klus vergde veel tijd en enige voorzichtigheid, waarbij het bewaren van het evenwicht als extra talent werd beschouwd.

Foto renovatie dak lassen buizen 1 Foto renovatie dak schilderen
Het plaatsen van de nieuwe tinnen platen:
Het plaatsen van de nieuwe tinnen platen ging lekker vlot. De platen werden met haken aan de metalen constructie vastgemaakt. Aan de bovenkant van het dak, op het punt waar de platen van beide kanten samenkomen, werd een toplaag aangebracht.

Foto renovatie dak plaatsen tin 1
Ook deze nieuwe platen zullen na een aantal jaren gaan roesten en daarom hebben we er zelf alvast maar een roestig kleurtje op laten smeren. Het dak en de metalen constructie zijn geschilderd met een rode primerverf om zo de duurzaamheid te verhogen. De verf werd met een spons op de buizen gesmeerd en later moest de schilder met een mesje de verf van zijn handen schrapen.

De muren waren na het verwijderen van de houten constructie beschadigd en dus kwam de ‘cementman’ voor een dag langs om de muren te herstellen. Ook deze meneer had het evenwicht en coördinatie vermogen goed in de benen.

Foto renovatie dak cementman Foto renovatie Annapurna nieuw
Het project is voor de volle 100% afgerond en de kinderen kunnen weer naar school. Dit keer naar een school waarvan het dak niet meer lekt. En daar zijn we allemaal erg blij mee! Daarom dankt Laxmi Support alle donateurs hartelijk voor de realisering van dit project.