Rugzakken, Sandalen en Schrijfmaterialen voor vier scholen – 2018

Met deze aktie hebben de volgende vier scholen ondersteuning ontvangen:
Saraswoti Lower Secondary School;
Chakersur Primary School;
Raluka Devi Primary School;
Annapurna Basic School.

Na twee middagen winkelen en onderhandelen bij de groothandels in het centrum van Kathmandu zijn we klaar om naar het Nuwakot district af te reizen. Voor deze dagtocht hebben we twee 4×4 auto’s gehuurd, één voor ons en één voor de spullen. ’s Ochtends om half 8 is de auto volgeladen en gaan we op pad. De eerste twee uur over verharde weg naar de Trisuli rivier gaat voorspoedig. Daarna rijden we de heuvels in en veranderd de weg in een onverharde stoffige hobbelige weg. We hebben een klein oponthoud toen de weg was geblokkeerd door een vrachtauto die niet meer verder kon. Naast de vrachtauto was nog ruimte om te passeren maar het lag vol met stenen en gruis. Handen uit de mouwen om de stenen weg te rollen en de weg vrij te maken. Rond 11 uur komen we bij de eerste school aan in het dorp Newarpani. Hier staan de kinderen ons al met grote nieuwsgierigheid op te wachten. Het schoolgebouw was zwaar beschadigd door de aardbeving van 2015. De afgelopen drie jaar hebben alle 90 kinderen van deze school onderwijs gekregen in de buitenlucht met slechts een overkapping van golfplaten. Gelukkig heeft het school-committee recentelijk geld gekregen van de overheid om een nieuwe school te laten bouwen en de fundering is al gelegd. Het is fijn om te zien is dat sommige leerlingen de fleece jassen dragen, die Laxmi Support in november 2017 heeft gedoneerd. Alle spullen worden uitgestald op de tafel, speeches gegeven en daarna worden de kinderen per klas in de rij opgesteld om de spullen in ontvangst te nemen. In de rugzak worden 6 potloden, puntenslijper, gum en sandalen gestopt. Het was fantastisch om alle blijde gezichten te zien, vol verwachting en met stralende ogen. Ook hebben we een tafel vol met sport artikelen, zoals voetballen, badminton, hoola-hoops, springtouwen en alfabet puzzels voor de kleine kinderen. De rugzak komt goed van pas omdat alle kinderen lopend naar school komen en de boeken en schriften onder de arm werden gedragen. Nu met de nieuwe rugzak hoeft dat niet meer en worden de schoolspullen ook niet nat tijdens het regenseizoen.

Daarna is het tijd om door te rijden naar de tweede school wat ongeveer 20  minuten verderop ligt in het dorp Simle. Onderweg hebben we oponthoud doordat twee stieren met elkaar in gevecht zijn midden op de weg! Een vrouw met een stok probeert de stieren uit elkaar te halen maar dat ging niet gemakkelijk. Uiteindelijk konden we onze jeep langs de vechtende stieren manoeuvreren en hielden ze het zelf ook voor gezien. De school in Simle is ook zwaar beschadigd door de aardbeving. Grote scheuren zijn zichtbaar door het hele gebouw. De kinderen krijgen les in de buitenlucht en er is een golfplaten onderkomen voor als het regent. Ook voor deze school zijn er plannen gemaakt voor een nieuw schoolgebouw en de overheid heeft recentelijk geld uitgekeerd. De 30 kinderen van deze school komen uit de lagere kaste en wat extra hulp is zeer welkom. In 2017 heeft Laxmi Support deze kinderen voor het eerst ondersteunt door het uitdelen van fleece jassen en schrijfmaterialen. Bloemen kransen worden ter verwelkoming uitgedeeld en de rugzakken, sandalen, schrijfmaterialen en sportartikelen worden uitgestald op de tafel. Ook hier wordt er gewacht op een speech van Laxmi Support. Anneloes is een super hulp met het uittellen en uitsorteren van alle spullen. Het is
leuk om te zien dat de hoola-hoop meteen wordt uitgeprobeerd en met groot succes.

Voordat we naar de derde school afreizen, hebben we eerst ‘dhal bhat’, rijst met lentel soep, buiten op het erf van Ram’s broer, Keshab Thapa. Daar delen we een grote tas met kleding uit die we uit Nederland en Engeland hebben meegenomen. Moeders met kleine kinderen worden opgetrommeld en gebreide truien en mutsen worden uitgedeeld. Daarna snel terug in de jeep om naar de derde school in het dorp Budhasing af te reizen. De 45 kinderen komen van de Dalit kaste, de allerlaagste kaste van de Hindu samenleving. Laxmi Support heeft deze school in 2015 ondersteunt door het uitdelen van sandalen en schrijfmaterialen. Bij aankomst komen veel mensen uit het dorp kijken bij de school. We krijgen tika’s, gedenkbordjes, bloemen en sjaaltjes. Er wordt een lange speech gegeven door het hoofd van de school. Ram van Laxmi Support haakt daarop in en geeft een duidelijke uitleg over het werk van Laxmi Support en probeert de kinderen te motiveren om de lessen te blijven volgen.

Daarna kan het uitdelen van de rugzakken, sandalen, schrijfmaterialen en sport artikelen beginnen. Na afloop gaan de kinderen met ons mee naar de jeep en worden we uitgezwaaid.

Door naar de vierde en laatste school van onze tocht. Dit is de Chakersur Primary School welke Laxmi Support sinds 2007 ondersteunt. Ook hier is tijdens de aardbeving is een deel van deze school zwaar beschadigd. Inmiddels is er gestart met het opbouwen van de nieuwe school. Het was zeer fijn om terug te keren naar deze school en de leraren en kinderen weer te ontmoeten. Anneloes was wederom een grote hulp door mee te helpen met het uitdelen van de rugzakken. Ook de sportartikelen vielen in goede aarde. Er was een jongetje die onder luid applaus  ontzettend goed kon hoola-hoepen. Daarna was het tijd om aan onze terugreis naar Kathmandu te beginnen. Moe maar zeer voldaan klommen we terug in de jeep. Onder de indruk van alle belevenissen en fijn om aan de vier scholen een bezoek te kunnen brengen en met eigen ogen te zien wat voor hulp we hebben geboden en in de toekomst nog meer kunnen bieden.

In totaal hebben we 230 leerlingen geholpen met deze aktie. Het geeft de kinderen een goede motivatie om naar school te gaan en de lessen te blijven volgen. Zoals altijd en we kunnen het niet genoeg blijven zeggen, willen we graag alle sponsors hartelijk danken voor de steun. Zonder donaties kan deze hulp niet worden uitgevoerd. Ontzettend bedankt!