Schoolkleding, sandalen, boeken en schrijfmaterialen – 2011

Heel graag willen we nodige spullen brengen naar de kinderen van de Shree Chakersur Primary school in Budhasing. De school ligt ongeveer vier uur rijden vanaf Kathmandu in het Nuwakot district. Maar de weg ernaartoe is te slecht en de tocht wordt ons door de leiding van de school afgeraden.

Een landverschuiving heeft een deel van de weg onbegaanbaar gemaakt en met de jeep zouden we er niet langs kunnen. Het zit ons niet lekker en gelukkig komt Alex met een goed idee om de spullen alvast te kopen en in het kinderhuis Hopeful Home op te slaan.

Gopini Wosti, de manager van Hopeful Home, is graag bereid om, zodra de weg begaanbaar is, de donaties alsnog met de jeep heen te brengen. Het is jammer dat we niet zelf de school kunnen bezoeken maar we zijn heel blij dat Gopini en haar zoon Milan ervoor willen zorgen dat de spullen wordt gebracht.

Foto Budhasing Sweaters 1 Foto Budhasing Sweaters 2
Het is een drukke middag winkelen voor Laxmi Support en Gopini Wosti. We spreken af bij New Road in het centrum van Kathmandu. New Road is een omgeving met bruizende en broeiende straatjes vol met winkels en groothandels. De gebouwen zijn er hoog en in de smalle straatjes komt het zonlicht haast niet door.

Er zijn honderden kleine winkeltjes en groothandels die van alles verkopen. De spullen worden veelal uit grote zakken verkocht en de winkels zijn volgepropt met verkoopwaar. De mensen lopen af en aan in de donkere smalle straatjes en vaak moeten ze aan de kant om ruimte te maken voor de dragers die grote zware zakken met spullen op hun gebogen rug vervoeren.

Het is een bijzondere omgeving waar het ontzettend druk is en er is van alles te zien. Wij begeven ons in het gebruis en gaan als eerste op zoek naar een groothandel voor blauwe schooltruien. Gopini kent een winkel maar als we daar na enig zoeken aankomen is de prijs te duur en zijn er niet voldoende truien op voorraad om aan onze vraag van honderd stuks te voldoen.

Enige tijd dwalen we rond door de smalle steegjes en we belanden bij een tweede groothandel maar ook zijn prijs is erg hoog en ruimte voor onderhandeling is er niet. Door naar de derde winkel en daar blijkt het gevoel goed. We nemen plaats in de smalle winkel en onze dochter Anneloes kan zich even vermaken in de wirwar van truien en andere waar. De truien worden geteld, 30 medium, 30 large en 40 extra large, en samen met honderd mutsen wordt het in grote zakken gedaan. Daar zijn we blij mee en we vervolgen onze tocht op zoek naar sandalen.

Foto Budhasing Sweaters 4
We belanden in een heel laag winkeltje, zo laag dat Alex en Samantha er niet rechtop kunnen staan. Sandalen zijn er genoeg en ook hier worden ze geteld en in een grote zak gestopt. We nemen het zekere voor het onzekere en nemen 15 stuks extra mee, zodat we wat speling hebben in de juiste maat voor alle kinderen. Ook hier vermaakt onze dochter zich opperbest en zit bovenop de toonbank en heeft de grootste lol met de verkoper. En als we denken dat het winkeltje met ons allen erin overvol is, komt er ineens een drager tussendoor met twee enorme dozen op zijn rug, die hij in het kleine winkeltje neerploft.

Foto Budhasing Sweaters 7 Foto Budhasing Sweaters 6
Tegenover de sandalen handel is een winkel met handdoeken en daar kopen we elf handdoeken voor de kinderen van Hopeful Home en Gopini kiest er twee voor zichzelf uit. Gauw gaan we door op zoek naar een winkel voor de schriften en potloden. Voor de honderd leerlingen kopen we 864 schriften, 500 potloden, 200 puntenslijpers en 300 gummentjes. Het is genoeg om uit te delen en er blijft voldoende over om in de school op te slaan.

Door naar de volgende winkel om een paar voetballen te kopen. Dat doet het altijd goed onder de studenten. We kopen er ook een paar voor de jongens van Hopeful Home. Dat brengt ons aan het einde van onze vermoeiende maar wel geslaagde shop missie. Alle spullen worden in een taxi naar Hopeful Home gebracht en nu is het afwachten wanneer er een okay wordt gegeven vanuit Budhasing om de spullen heen te brengen.

Foto Budhasing Sweaters 8
Een paar weken later is het zover. Gopini, haar zoon Milan en een paar anderen gaan in de jeep op pad. De weg is nog steeds erg slecht en bij de landverschuiving aangekomen worden de spullen overgedragen in een tweede jeep, die aan de andere kant van de landverschuiving klaar staat en kan de tocht naar de school worden vervolgt.

Het ontvangst bij de school is super en Laxmi Support heeft een brief meegegeven aan Gopini die door het hoofd van de school aan iedereen wordt voorgelezen.

Foto Budhasing Sweaters 10
Er is wat organisatie nodig om de spullen op een ordelijke manier uit te delen onder de honderd leerlingen en de kinderen worden in rijen voor de school opgesteld. De kinderen zijn heel blij met de truien, mutsen, sandalen en schrijfmaterialen. De voetballen zijn een succes voor het grasveld voor de school. Wij zijn heel blij dat alle spullen goed zijn aangekomen en we danken Gopini en Milan hartelijk voor deze geweldige samenwerking.

Namens de kinderen van de Shree Chakersur Primary School en Laxmi Support danken wij alle donateurs hartelijk voor deze donatie!