Schooluniform en schooltrui – 2008

Voor de 112 leerlingen van de Shree Chakersur Primary School in Budhasing hebben we schooluniformen laten maken bij een kleermaker in Kathmandu. We zijn eerst een dag bij de school langsgegaan om de maten op te meten van alle kinderen, samen met Muna, de lerares die naailes geeft aan de meiden van Hopeful Home.

Foto 3 uniformen Budhasing 2008
Een tafel wordt buiten op het schoolveld geplaatst en de kinderen worden in rijen opgesteld. Het meten kan beginnen maar al gauw is het een chaos, want de studentjes zijn zo enthousiast dat stilstaan in een rij erg moeilijk is. De leraren doen hun best om orde te houden en na enig geduld staan alle maten vermeld in een schrift. We gaan terug naar Kathmandu om de stoffen in te slaan bij de stoffenzaak en deze worden overgebracht naar de kleermaker.

Foto 2 uniformen Budhasing 2008
Het inkopen van 112 schooltruien in verschillende maten is een hele klus. Gelukkig hebben we in de donkere smalle straatjes in het centrum van Kathmandu een groothandel gevonden. De straatjes, waar in overvolle winkels voornamelijk kleding wordt verkocht, zijn zo smal dat zonlicht er amper doordringt. Groot is de groothandel echter niet, de winkel zit half onder de grond en is met een trapje naar beneden te bereiken. Het is er bedompt en de ruimte is bepakt met kleding. Maar na wat rondbellen kan de handelaar ons wel voorzien van de grote hoeveelheid schooltruien, die we voor de school in Budhasing nodig hebben.

Foto 1 uniformen Budhasing 2008
Na een half uur wachten worden twee grote pakketten schooltruien binnengedragen op de rug van twee kleine maar tanige mannen. Na het uitzoeken van alle maten wordt de boel bij elkaar gebonden en in een enorme zak gedaan.

Nu is het nog zaak om dit grote pakket naar ons hotel te krijgen, maar net als wij ons zorgen maken over hoe we dit gaan aanpakken, wordt er weer een drager opgetrommeld om het pakket naar de taxi standplaats te brengen en na enig zoeken vinden we een taxi chauffeur die bereid is om ons en het pakket in zijn kleine taxi te vervoeren. De achterbank wordt plat gegooid en het pakket wordt in de kleine Suzuki taxi gepropt met Samantha erbij. Alex heeft geluk en mag voorin plaatsnemen en na een half uur hobbelen over de slechte wegen in Kathmandu staan we aan het einde van onze rit voor een nieuw probleem om het enorme pakket naar ons hotel te krijgen.

Maar we zijn de taxi nog niet uit of er staat alweer een nieuwe drager naast ons die zijn diensten aanbiedt. De drager bindt het pakket, wat groter is dan hemzelf, op zijn rug met een draagband om zijn voorhoofd. Met een sprint rent hij op zijn slippertjes naar ons hotel, we kunnen hem amper bijhouden, en met een grote glimlach deponeert hij het pakket op de vloer van onze hotelkamer. Er rest ons niets anders dan zijn glimlach te belonen met een respecterende handschud en goede beloning. Nepal is fantastisch, net als wij denken ‘hoe gaan we dat doen?’ komt er altijd een passende oplossing.

Foto 4 uniformen Budhasing 2008
Net op de dag dat de schooluniformen gereed zijn, is er een grote staking in Kathmandu en zijn er zelfs demonstraties en rellen in het centrum. Op straat zien we brandende autobanden en losse stenen maar gelukkig is een taxi chauffeur bereid om via achteraf straatjes ons naar de kleermaker te brengen om de schooluniformen op te halen. De volgende dag reizen we voor een tweede keer af naar de school om de uniformen en de truien uit te reiken.

Foto 6 uniformen Budhasing 2008
Het is een geweldige ‘happening’ en de kinderen wachten in een grote cirkel op het schoolveld op onze komst. We worden verwelkomt met een groot applaus en een ronde langs de kinderen volgt waarbij elk kind ons een bloem in de hand drukt. We krijgen bloemenkransen om en na dit warme welkom met een aantal toespraken, wordt het tijd om de kinderen één voor één naar voren te roepen om het schooluniform en de schooltrui in ontvangst te nemen. Van een afstand kijken de ouders en andere dorpsbewoners geduldig toe. Na afloop kunnen de kids en niet laten om de kleren aan te trekken en wordt er nog een paar keer geruild van trui om de juiste maat te krijgen. Het is groot succes en een fantastische dag om niet snel te vergeten.

Foto 5 uniformen Budhasing 2008
Laxmi Support dankt alle donateurs hartelijk voor het mogelijk maken van deze mooie aktie.