Schooluniformen, schooltrui en schrijfmaterialen – 2008

Voor de 35 leerlingen van de Shree Surya Jyoti Primary School in het dorp Bettyani hebben we schooluniformen laten maken. Voor deze school hebben we besloten om twee paar uniformen te geven, zodat als één uniform in de was is, het andere kan worden gedragen.

De blauwe schooltrui hebben we bij verschillende winkeliers in het centrum van Pokhara ingekocht. Doordat we in totaal 70 stuks in verschillende maten, 35 voor de school in Bettyani en 35 voor de school in Pokhara, nodig hebben, zijn we heel wat winkels langs gegaan om het aantal bij elkaar te krijgen. Uiteindelijk hebben we een winkelier gevonden, die een eigen fabriek voor het maken van schooltruien heeft en dat was ons geluk.

Foto 1 uniformen Bettyani 2008
Ook hebben we schrijfmaterialen ingeslagen, twee grote dozen vol. Een doos voor de school in Bettyani en de tweede doos voor een nieuwe school, de Bhairabi Primary School, gevestigd in Deurali. Het dorp ligt in de bergen, ongeveer twintig minuten rijden vanaf het kleinere dorp Bettyani. Dit is hetzelfde dorp waar we ook de stof voor de blouse en broek of rok hebben gekocht bij een kleine stoffenzaak, dus het gaat in een moeite door.

De plaatselijke kleermaker heeft voor ons de uniformen in elkaar gezet. Samen met de eigenaar van de stoffenzaak en de kleermaker zijn we op bezoek geweest bij de school om de juiste maten van de kinderen op te nemen.

Foto 2 uniformen Bettyani 2008
Na twee weken is alles gereed en kunnen de uniformen bij de kleermaker worden afgehaald om daarna te worden uitgedeeld aan de kinderen in Bettyani. Omdat we ook het pakket met schriften en schrijfmaterialen meenemen, besluiten we om met een taxi naar Deurali te rijden.

Het blijkt een slechte keuze en de Suzuki taxi is totaal niet opgewassen tegen de enorme slechte onverharde weg die slingerend door de bergen loopt. Een paar keer moeten we uitstappen omdat de motor het niet meer aankan en een andere paar keer moeten we helpen duwen om de taxi vooruit te krijgen. De taxi chauffeur heeft het zweet op zijn hoofd staan van inspanning en twee honderd meter voor het bereiken van het dorp weigert hij om verder te gaan.

Wij nemen er genoegen mee en zijn al wat blij dat we zover gekomen zijn. Het pakket met schriften en schrijfmaterialen wordt opgehaald door de leraren van de Bhairabi Primary School, welke gevestigd is in het kleine dorp Khadayun en de 70 schooluniformen worden ingeladen. De tocht terug de berg af naar het dorp Bettyani gaat een stuk makkelijker en we zijn er allemaal van overtuigd dat de logge lokale bus of een ‘four wheel drive’ toch een betere optie is in de bergen van Nepal.

Foto 4 uniformen Bettyani 2008
Het is een speciale dag en buiten voor de school worden de schoolbanken opgesteld zodat iedereen kan plaatsnemen. Ook inmiddels bekende dorpsbewoners komen een kijkje nemen en na een speech van het hoofd van de school kan het uitreiken beginnen.

Foto 11 schriften 2008
De kinderen worden één voor één naar voren geroepen en met hulp van de twee leraressen worden de juiste maten bij elkaar gezocht en worden de schooluniformen en schooltruien uitgereikt. De kinderen zijn altijd een beetje verlegen maar in hun ogen schittert de blijdschap.

Laxmi Support dankt alle donateurs hartelijk voor het mogelijk maken van deze aktie!

Foto 5 uniformen Bettyani 2008