Marjan Bosma januari 2014

Eind december 2013 is Marjan Bosma op reis gegaan naar Nepal om les te geven op de Annapurna Primary School in Pokhara. Zo heeft Marjan de kinderen Engelse les gegeven, veel teken activiteiten gedaan en sport spelletjes ondernomen. Ook heeft ze de kinderen en juffen uitgenodigd voor een uitstapje naar de grotten vlakbij Pokhara.

Namens Laxmi Support heeft Marjan diverse spullen aangeschaft voor de school en voor het sporten en is ook de schommel achter de school weer gemaakt. In totaal hebben we 168 Euro uitgeven aan allerlei nuttige dingen. Laxmi Support is heel blij met deze samenwerking. Hieronder kunt u het  reisverslag van Marjan lezen:

Een onvergetelijke reis….

In de tweede week van de kerstvakantie vertrok in in mijn eentje richting Nepal…..met mijn spaarverlof van zes weken kon ik er tussenuit bij mijn werk, een VSO school waar ik als leerkracht werd vervangen. Ik kreeg een eenmalige unieke kans om iets bijzonders te doen in mijn leven!

Marjan foto 1
Mijn keus viel op vrijwilligerswerk in Nepal, een land dat altijd al aantrekkingskracht op mij heeft gehad….een collega van mij was al een aantal jaren naar Nepal geweest, samen met haar man om te werken in een schooltje via de stichting Laxmi support! Door haar enthousiasme en betrokkenheid met het werken op de Annapurna school en de liefde voor Nepal raakte ik in de ban…..daar wilde ik naar toe!!

Afscheid en op pad:
Eindelijk was het moment daar…..Ik nam afscheid van mijn man en kinderen (13 en 16) en ging sinds lange tijd weer alleen op reis naar een onbekende bestemming!
Mijn aankomst in Pokhara was warm en gastvrij…de hoteleigenaar stond mij op het vliegveld op te wachten en introduceerde mij in het Nepalese leven.
De eerste dagen was Pokhara omhuld in een feestelijke sfeer, de Happy New Year festiviteiten….overal kraampjes met eten, drinken, dans en muziek!
In het nieuwe jaar nam ik contact op met de juffen en de kinderen op het schooltje en na een week maakte ik mijn start met het vrijwilligerswerk.

Marjan foto 2
Lesgeven en tekenen:
Iedere dag begon ik de dag met een Engelse les die ongeveer anderhalf uur duurde, hele basale lessen die dicht bij de kinderen stond ….jezelf voorstellen, je familie, je dagelijkse bezigheden, je lichaam, kleding, etc. Naast de theorie deed ik ook veel spelletjes en liedjes zingen die vaak gerelateerd waren aan het onderwerp. Ze smulden ervan….!
Halverwege de dag fijn naar buiten om te spelen met de (nieuwe) sportmaterialen zoals badminton, touwtje springen, frisbees overspelen en de laatste week veel teamspelen op de velden in de buurt, soms aan Lakeside! Ik heb linten laten maken in allerliei kleuren om teams te maken zodat er 5-en 10 bal gespeeld kon worden, een van de basisspelen om kinderen te laten overspelen en sociaal interactief te laten zijn. Estafette was ook een toppertje! Wat willen deze kinderen spelen, nooit een moment van verveling bespeurd, zo veel plezier als zij hebben om actief en competatief bezig te kunnen zijn…

Marjan foto 5
In het middaguurtje was ik graag bezig met tekenactiviteiten, op mooi papier en mooi oliekrijt kleurige tekeningen maken en zorgdragen voor een mooi resultaat!
De kinderen zuigen alles op, vinden eigenlijk alles leuk en zoeken allemaal contact met je als vrijwilliger….zo ook de juffen, ze zijn zo blij met je hulp, aandacht en bijdragen!

Vanwege de straatwerkzaamheden met de nodige geluidsoverlast koos ik ervoor om met de kinderen de school uit te gaan richting de Lakeside. Een paar uitstapjes waren het sporten op de mooie velden aan het meer en een boottochtje naar het eilandje met de tempel, dat was genieten voor iedereen. Drinken en een snoepje mee, een echte excursie!

Marjan foto 6
Mijn laatste dag was ook een bijzonder uitstapje: met z’n allen de taxi in (13 personen!)
om de Caves ( grotten) in Pokhara te bezoeken, wat een opwinding!
Na afloop kwam de ceremonie met bloemen, muziek en tikabeschilderingen op mijn gezicht om afscheid te nemen van de kinderen en juffen…

Donaties:
Met toestemming van de stichting heb ik ook nog inkopen gedaan voor de aanschaf van een aantal school en sportspullen zoals schriften, pennen, krijt, papier, rekenrek e.d. maar ook een goeie balpomp, ballen, badmintonsrackets, schommels, een snelkookpan, en opbergboxen met sloten!

In de winter vakantieweek heb ik nog een aantal dagen gewerkt in het weeshuis in Pokhara waar allerlei activiteiten georganiseerd werden met straatkinderen, zoals knutselen en sporten…. Een paar uren op de dag hier werken was ook een feestje voor zowel de kinderen als voor mijzelf!

Mijn laatste weken heb ik afgesloten met mijn zus die naar Pokhara kwam…een 5 daagse trekking, naar het National Park Chitwan en de cultuur opsnuiven in mooie steden als Bhaktapur en Kathmandu!

Marjan foto 3
Het was een onvergetelijke reis…..zoveel te zien en te beleven in een hele, andere bijzondere wereld! Een aanrader voor iedereen die een beetje wil geven maar ook wil nemen!

Namens Laxmi Support willen wij graag Marjan hartelijk danken voor haar enorme inzet voor de kinderen op de Annapurna Primary School. We zijn ontzettend blij met de nuttige bijdrage aan de school en de samenwerking voor het organiseren van donaties verliep prima. Bedankt!