Nel van Loon 2008

In maart 2008 is Nel afgereisd naar Nepal om vier weken in Hopeful Home vrijwilligerswerk te doen. Hieronder kunt u het verslag van Nel lezen:

Eind maart 2008 vertrok ik naar Nepal om daar een kleine maand vrijwilligerswerk te doen in Hopeful Home. Dit is voor mij een geweldige ervaring geweest!
In Hopeful Home wonen ruim veertig kinderen in de leeftijd van 4 tot 18 jaar. De eerste dag dat ik in Hopeful Home was , was voor de kinderen de eerste vakantiedag. Op mijn laatste dag gingen de kinderen weer naar school. Meestal helpen de vrijwilligers de kinderen bij het maken van het huiswerk, maar dat was nu niet nodig. Dus heb ik mij op een andere manier met de kinderen bezig gehouden.

Foto Nel 1 Foto Marion 4
Vanuit Nederland had ik van alles en nog wat meegenomen, spelletjes, bellenblaas, Micado, kleurplaten en kleurpotloden, beach bal, stickers, kralen, puzzels etc. De rommelmarkt is een mooie plek om spullen te verzamelen. Ik had dan ook wel overgewicht…. Maar gelukkig kneep men bij het inchecken een oogje dicht toen ik liet zien waaruit het overgewicht bestond. Ook had ik een boekje met Engelse liedjes bij me, thuis had ik al flink geoefend om de melodieën erin te krijgen. Dat was maar goed ook, want de eerste dag hebben we al heel wat afgezongen!! De kleurplaten waren ook een groot succes, gelukkig kon ik in Nepal ook kopiëren, zodat ik al snel weer een nieuwe voorraad had.

Van vrienden had ik oog nog het nodige gekregen, zoals knuffels, strandballen etc. Iedere dag was voor mij weer anders, de ene keer waren we gezellig spelletjes aan het doen, dan weer zingen of verhaaltjes vertellen. We hebben armbandjes gemaakt van de kralen die ik had meegebracht, zelfs de jongens wilden een armband maken. Ook vonden een aantal kinderen het leuk om yoga te doen. ’s Middags gingen we vaak naar het speelveld om daar tikkertje en andere spelletjes te doen. Voetballen is vooral favoriet bij de jongens.

Foto Nel 3
De avonden waren ook heel gezellig, en als er geen elektriciteit was zaten we in het donker bij een kaarsje bij elkaar en vaak werd er dan gezongen waarbij de kleintjes dan gingen dansen. Ook ging ik ’s avonds op de kamers langs, eerst bij de kleintjes, de ene keer een beetje kletsen of een verhaaltje vertellen, de andere keer om ze even goed te kietelen, waarbij ze mij lekker aan het uitdagen waren. Ook de oudere jongens en meisjes vonden het gezellig als je langs kwam voor een praatje.

Een groot plezier deed ik ze als ik even naar de stad was geweest en fruit of wortelen meenam. Alles werd eerst even goed gewassen en Aama ging dan alles uitdelen. Van vrienden waar ik ook geld van had gekregen heb ik rijst en geitenvlees gekocht. Vlees krijgen ze maar heel af en toe, met name geitenvlees is voor hen een echte delicatesse.

Nieuwe schooltassen:
Na een periode van bijna vier weken komt het einde van de schoolvakantie weer in zicht. De schooltassen worden intensief gebruikt en hebben dus aardig te lijden. De schootassen worden bekeken, maar de meeste zijn er slecht aan toe, van bijna alle rugtassen zijn de ritsen stuk. Tijd voor nieuwe schooltassen! Met Gopini ben ik naar de winkel gegaan om een nieuwe schooltas uit te zoeken. Dat was niet zo heel moeilijk, want er was genoeg keuze.

Foto Nel 6
Terug in Hopeful Home werden de tassen door Gopini uitgedeeld. Alle kinderen hebben nu een nieuwe schooltas gekregen. Aan de kinderen is medegedeeld dat ze zuinig moeten zijn op hun schooltas.

De oude schooltassen zijn allemaal goed bekeken en degenen die er nog redelijk uit zagen worden voor reserve achter gehouden, voor het geval er een rugtas stuk mocht gaan. Het was een feestelijke gebeurtenis, iedereen was blij met de nieuwe tas.

Ik zou nog uren door kunnen schrijven….. wie meer wil weten kan op mijn Weblog op Hyves kijken, daar heb ik regelmatig mijn belevenissen op gezet: http://nelinnepal.hyves.nl/blog/

Voor mij was het een heel mooie bijzondere ervaring, het werk heeft mij veel voldoening gegeven. Ik ben dan ook heel bij dat ik de daad bij het woord heb gevoegd en de stap heb gezet om vrijwilligerswerk in Hopeful Home te gaan doen.

Nel van Loon
April 2008

Graag willen wij Nel van Loon hartelijk danken voor haar enthousiaste bijdrage en inzet voor de kinderen van Hopeful Home.