Marion van den Broek 2009

Marion heeft voor vier weken in Hopeful Home gewoond in september 2009. Ook heeft Marion namens Laxmi Support drie maal kippenvlees gekocht als aanvulling op het avondeten, een gastank en vijf kilo suiker en ook is er geitenvlees aangeschaft als extra traktatie voor het Dashain festival. Lees hieronder de ervaringen van Marion:

Ik liep al een tijd rond met de gedachte om vrijwilligerswerk te gaan doen bij een van de projecten van Laxmi Support. Na mailen en bellen met Samantha vertrek ik uiteindelijk op 23 september 2009 naar Hopeful Home in Kathmandu. Mijn rugzak moet ik ditmaal thuislaten. Om alle ballonnen, kleurplaten, pepernoten, prikblokken, puzzles, stickers, spelletjes, stiften, kleding mee te kunnen nemen moet ik een grote koffer gebruiken die ik met veel moeite dicht krijg. Gelukkig wordt een overgewicht van 2 kilo gedoogd.

Foto Marion 3
In Hopeful Home word ik hartelijk ontvangen. De kinderen hebben tot 5 oktober vakantie vanwege Dasain festival. Het is een echt familiefeest. Een aantal kinderen zijn dan ook niet thuis maar logeren een paar dagen bij familie. Vijftien dagen lang wordt er geofferd, gezegend, gekookt en gegeten. De kinderen hebben nieuwe kleding aan en genieten van al het extra’s. Er wordt ijverig gekleurd en getekend en ik doe ijverig mee. De puzzles met de cijfers en letters vinden ze helemaal geweldig. Ballonnen zijn altijd leuk maar helaas voor korte tijd.

Er is nu ook tijd voor een uitje. Met de kinderen ga ik naar een grote schommel, gemaakt van bamboe waar jong en oud aan de dikke touwen door de lucht zweeft. Om de goden gunstig te stemmen worden er twee geiten geslacht. De slager is een man uit de buurt. Hij wordt geholpen door een paar van de grotere jongens van Hopeful Home. De grotere meisjes helpen in de keuken met het bereiden van het vlees dat ’s avonds bij de dahl bhat geserveerd wordt en omdat het feest is, is er cola, sinas en sprite in plaats van water.

De dag voordat de kinderen weer naar school gaan, vertrek ik voor een 9-daagse trekking in LangTang National Park. Het is een mooie afwisselende trekking.

Foto Marion 1
Weer terug in Hopeful Home is het een soort van thuiskomen. De kinderen zijn nieuwsgierig naar mijn belevenissen en zijn erg geinteresseerd in de foto’s. Nu de kinderen overdag naar school zijn is het wel erg stil in Hopeful Home. Maar Tihar festival komt eraan en dan hebben ze weer vijf dagen vrij. De dag voor het festival ga ik met ze mee naar school. Er is een debating competition. Twee meisjes van Hopeful Home doen eraan mee. Het is leuk om mee te maken. ’s Middags staat er zang en dans op het programma. Door stroomuitval moeten de kinderen een paar uur wachten en zijn ze pas tegen zes uur thuis (in plaats van half vijf) maar hebben nu wel weer vakantie! Als verrassing neem ik alle kinderen vanaf een jaar of tien mee naar de bioscoop. Onderweg zien we veel winkels waar bloemenslingers en vuurwerk te koop is voor het Tihar festival.

Tihar is het feest van het licht en de rituelen zijn een beetje een mix van onze Kerst, Nieuwjaar en St. Maarten. De lichtjes van Kerstmis, het vuurwerk van Nieuwjaar en het zingen en dansen bij de huizen in de buurt van St. Maarten. Van rijstebloem, suiker en water wordt een beslag gemaakt wat in de vorm van ringen gefrituurd wordt. Het lijkt een beetje op onze oliebol.

’s Avonds gaan we met een grote groep langs de de huizen in de buurt en worden er traditionele liedjes gezongen. De meisjes dansen traditionele Nepalese dansen en de jongens stelen de show met breakdance. Dit wordt beloond met een gift van geld, snoep, koek of fruit. De groep houdt het vol tot twee uur ’s nachts. Ook de volgende avond gaan we weer op pad. De opbrengst wordt onder alle kinderen van Hopeful Home verdeeld. De kleine kinderen kopen er snoep van, de grotere meisjes cosmetica en haarspeldjes en haarbanden, de grotere jongens leggen alles bij elkaar voor een VCD.

Tijdens de vrije dagen die volgen doen we veel actieve spelletjes: met steentjes die overal voor het oprapen liggen en gewoon elastiek dat ik bij een naai-atelier heb gekocht. De laatste week van mijn verblijf gaan de kinderen weer naar school en help ik ze met hun huiswerkopdrachten: iedere dag minstens drie taken! De ochtend van mijn vertrek kan ik gelukkig nog afscheid van ze nemen voordat ze naar school gaan maar dat er een weerzien volgt in de toekomst dat is zeker!

Marion van den Broek

Graag willen wij Marion hartelijk danken voor haar enthousiaste bijdrage en inzet voor de kinderen van Hopeful Home!